EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Uns 3.000 instituts dels Estats Units debatran sobre la independència de Catalunya

La crisi política catalana ocuparà al gener els debats en què participen milers d'estudiants nord-americans

Centenars de ciutadans s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume amb estelades i senyeres.

Centenars de ciutadans s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume amb estelades i senyeres. / ACN / LAURA ROMA

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L'independentisme català ha rebut un inesperat regal de Nadal als Estats Units que li servirà per internacionalitzar la seva causa una mica més i situar-la al radar dels joves nord-americans. Uns 3.000 instituts i col·legis de secundària debatran aquest mes de gener sobre la independència de Catalunya, un assumpte que havia quedat fins ara circumscrit a les pàgines dels grans diaris i canals de televisió. El tema ha sigut escollit per la majoria de centres escolars i estudiants que formen part de l'Associació Nacional de Discursos i Debat entre les dues propostes que van quedar finalistes. L'altra, també referida a Europa, plantejava una possible ampliació de l'OTAN i quins països hi haurien d'optar.

"¿Espanya hauria de concedir la independència a Catalunya?". Aquesta és la pregunta que abordaran els estudiants durant tot el mes de gener en milers de centres educatius repartits per la geografia nord-americana. Els escolars hauran de defensar arguments a favor o en contra de la pregunta plantejada durant els 40 minuts que dura cada debat, segons Steven Schappaugh, el director nacional de la competició. Hi poden participar estudiants amb edats compreses entre els 13 i els 18 anys. "És un tema d'actualitat rellevant", assegura Schappaugh al ser preguntat per la decisió d'abordar el tema català.  

Abans de triar els assumptes de debat, una comissió de professors es reuneix i proposa diversos temes d'actualitat nacional i internacional. La tria definitiva es fa per votació entre els centres educatius i estudiants afiliats a l'Associació Nacional de Discursos i Debat. En aquest cas, el 57% dels instituts i el 64% dels estudiants van escollir el tema català per sobre de l'ampliació de l'OTAN.

Un tema "oportú i apropiat"

Notícies relacionades

"El nostre comitè de professors va pensar que podia ser un tema rellevant, oportú i apropiat per a un intens debat entre els estudiants", assegura Schappaugh. Previ a l'inici de la competició, la seva associació aporta material bibliogràfic als estudiants amb les diferents postures que formen part de la discussió perquè treguin les seves pròpies conclusions i puguin defensar-les davant un jurat.

L'últim tema internacional debatut pels escolars nord-americans va ser l'escut antimíssils de Corea del Sud, un assumpte que es va abordar al setembre i l'octubre de l'any passat. Per al mes de febrer, una vegada finalitzin la batalla dialèctica sobre Catalunya, s'abordarà la reforma fiscal de Donald Trump i més concretament la pregunta de si els impostos al capital s'haurien d'abolir.