Podem va forçar la sortida del seu auditor al rebutjar més garanties en les seves consultes

Openkratio va abandonar la fiscalització quan Echenique va desestimar les seves exigències per fer processos més democràtics

La direcció al·lega que les votacions són igual de "transparents" encara que ara les validin treballadors del partit

factura podemos

factura podemos

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Podem va perdre l’autoritat independent que fiscalitzava les seves consultes internes perquè va rebutjar l’exigència d’Openkratio, que instava el partit a millorar el sistema de votació per dotar-lo de més garanties democràtiques. EL PERIÓDICO ha pogut constatar que, després de suggerir canvis al llarg del conclave Vistalegre 2, al febrer, l’associació verificadora va condicionar la seva continuïtat al fet que la direcció morada hi introduís «millores».

Podem va rebutjar la proposta. L’empresa Agora Voting, que va rebutjar propostes com introduir llistes planxa, tampoc participa des d’aleshores com a autoritat a les consultes. No obstant, el partit li continua encarregant gestionar les primàries, que són processos de votació més complexos.

DISPARITAT D’OPINIONS / El partit va reconèixer la sortida de les dues autoritats externes després de la informació avançada per aquest diari, el mateix dia en què es va donar a conèixer el resultat de la votació a les bases de Podem, que van aprovar per un 72% concórrer al 21-D en coalició amb Catalunya en Comú.

Openkratio ha confirmat a aquest diari que, després d’una disparitat d’opinions pel procés electoral de Vistalegre 2, van manifestar a Podem que no se sentien «còmodes» i van presentar a la secretaria d’organització un document per fer les votacions «més democràtiques».

Demanaven que el model d’elecció no fos decidit de manera unilateral, sinó pactat entre totes les famílies del partit. Van reclamar un «protocol de receptors» perquè el resultat es proporcionés a tots els actors que participen en la consulta al mateix temps. Van exigir millorar la formulació de la pregunta, més temps per preparar l’operatiu de votació virtual i proporcionar als simpatitzants tota la informació. També, una metodologia perquè el cens «no fos volàtil». No els semblava procedent que l’aparell estatal donés a conèixer dades de participació durant una consulta que l’afavoria per estimular el vot i, en canvi, silenciés aquestes xifres en altres processos. «La informació del procés o és de tots o no ha de ser de ningú», defensa el responsable de la plataforma, Juan Romero.

Openkratio assenyala que la resposta de la secretaria d’organització va ser «potser en un futur» i es va produir «la ruptura». La col·laboració que existia des del naixement del partit va quedar «dissolta». La direcció de Podem al·lega que «qualsevol» pot auditar les votacions. Sosté que són tan «transparents» ara com quan les fiscalitzaven autoritats independents. «Abans ho feia una entitat aliena, ara ho fan els nostres tècnics», va resumir la portaveu parlamentària Irene Montero.

Notícies relacionades

Després de Vistalegre 2, Podem va instal·lar l’eina electoral de l’empresa Agora Voting als seus sistemes i li va demanar que formés treballadors contractats pel partit.

També és cert que Openkratio no va manifestar la seva preocupació per recomptar els clics per detectar fraus, sinó que va demanar més garanties per a tot el procés.