Els treballadors tindran un permís màxim de quatre hores per votar

Només hi ha excepcions per als que siguin titulars d'una mesa electoral

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

Les últimes eleccions que es van celebrar en dia laborable, tant a Espanya com a Catalunya, van ser les primeres al Parlament Europeu, el 15 de juny de 1989. Des d'aleshores, tant les generals com les autonòmiques i municipals s'han celebrat sempre en diumenge, amb una excepció: les eleccions catalanes del 2006 que van ser l'1 de novembre, festivitat de Tots Sants, que a efectes de permisos per als treballadors es va considerar diumenge.

¿Quin permís hi ha si la votació coincideix amb una jornada laboral?

Els permisos es regulen en funció de més o menys coincidència de temps entre l'horari laboral i el de votació. Per regla general, la durada màxima del permís a la feina per votar serà de quatre hores, sense cap descompte del salari.

Si l'horari de treball coincideix en dues o més hores i menys de quatre amb l'horari de votació, els treballadors disposaran d'un permís retribuït de dues hores.

Els treballadors en què l'horari de treball coincideixi en quatre o més hores i menys de sis amb l'horari d'obertura de les meses electorals tindran un permís retribuït de tres hores.

Si la coincidència entre jornada laboral i jornada electoral és de sis o més hores, els treballadors disfrutaran d'un permís retribuït de quatre hores.

¿I si la votació no coincideix amb la jornada laboral?

Els treballadors en què l'horari de treball no coincideixi amb el d'obertura de les meses electorals, o sigui d'un període inferior a dues hores, no tindran dret a permís retribuït per part de les empreses.  

¿Hi ha permís si el treball és a temps parcial?

Els treballadors amb aquest tipus de contractes tindran permisos retribuïts reduïts en proporció a la jornada de treball que desenvolupin. L'empresa serà la responsable de la distribució del període en què els treballadors disposin del permís per anar a votar.

Els sindicats recomanen que els treballadors a temps parcial comuniquin amb antelació a l'empresa la seva situació per tenir el permís retribuït que els correspongui. També hauran de sol·licitar a la mesa electoral el justificant d'haver votat.

¿Quin permís tenen els membres de les meses electorals?

La llei electoral estableix que els treballadors per compte d'altri i els funcionaris que hagin sigut nomenats presidents o vocals de les meses electorals tenen dret a un permís retribuït de jornada completa durant el dia de la votació, si és laboral. També tenen dret a una reducció de cinc hores de la seva jornada laboral l'endemà de la votació.

Una ordre ministerial regularà les dietes per als presidents i vocals de les meses electorals. Quan es tracti d'apoderats de les candidatures que concorrin als comicis, el permís només correspondrà a la jornada de la votació. 

Notícies relacionades

Els treballadors que hagin sigut cridats com a suplents d'una mesa electoral hauran d'anar al col·legi electoral i si necessiten els seus serveis, tindran els permisos abans citats. En cas contrari, hauran de tornar al seu lloc de treball sense tenir dret a permís retribuït.

¿I si el treball és nocturn?

Els treballadors que hagin sigut elegits membres d'una mesa electoral i tinguin torn de nit el dia anterior al de la votació hauran de sol·licitar a l'empresa el canvi de torn per poder descansar abans de la jornada electoral. L'empresa no es podrà negar al canvi.