TOTES LES VIES OBERTES

El Govern català no descarta tramitar les lleis de desconnexió a través d'un decret

Turull insisteix que l'1-O hi haurà referèndum i obre totes les opcions per ratificar les normes de desconnexió

zentauroepp39852980 govern bertran170829103231

zentauroepp39852980 govern bertran170829103231

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha evitat una vegada més detallar com es tramitaran les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica, registrades al Parlament però no tramitades encara. Malgrat l'exigència de la CUP que totes dues s'aprovin abans de la Diada, Turull ha deixat obertes totes les possibilitats, inclosa la tramitació a través d'un decret del mateix Govern.

El portaveu ha evitat criticar els anticapitalistes i ha centrat les seves crítiques als partits de l'oposició per no haver volgut tramitar la llei del referèndum en ponència conjunta. "Si algú es creia que suspenent la ponència conjunta això s'acabava, suspenent que el Parlament no pugui fer el que fa el Congrés [tramitació per lectura única] s'acabava el tema... senzillament diem que de vies en queden moltes, per la via del 81.3 del reglament [un canvi en l'ordre del dia en un ple] tramitant i aprovant el projecte de llei o pel decret llei, la determinació és total".

En tot cas, Turull s'ha mostrat convençut de nou que "l'1-O els ciutadans de Catalunya votaran". "Ara bé, si l'Estat actua així, amb el poder judicial a la seva disposició, el Constitucional decorant decisions jurídiques que persegueixen el compromís d'una força política amb els seus ciutadans...els tempos els gestionarem nosaltres i no el que diguin ells", ha avisat.

La coordinació Govern central i PSOE contra les urnes

Turull ha afegit que el problema no és el com es tramitaran les lleis de ruptura sinó el seu contingut i novament ha contraposat l'exercici del dret al vot i la democràcia dels partidaris del referèndum davant l'Estat per la seva intenció d'evitar que existeixin urnes. En aquest sentit ha criticat el PSOE per voler que es retirin les urnes. I sobre la coordinació entre el PSOE i el Govern del PP contra el referèndum, ha afirmat que "alguns faran tot el possible perquè la gent no doni la seva opinió, tractar les persones com a súbdits i no ciutadans". "No ens sorprenen i per tant hi ha una gran diferència, d'ahir a avui: si guanya el 'sí', la gent del 'sí' ha dit el que passarà des que guanyi el 'sí', respecte als altres no ho sabem excepte els jutjats i querelles, segueixen en l'amenaça i la resignació", ha afegit.

"No és un problema de com es tramita, ja hauríem fet la ponència conjunta. El problema no és el com, sinó el què es tramita i faran filibusterisme parlamentari, usaran els ressorts de l'Estat perquè no sigui així. No perdin el temps, l'1-O es votarà, les urnes estaran i la tasca de la gent compromesa amb la democràcia és anar a votar", ha insistit una vegada i una altra sense donar detalls de l'operatiu del referèndum.

Preguntat sobre si el Govern català desobeirà la previsible suspensió per part del Tribunal Constitucional de les lleis de desconnexió, el portaveu ha afirmat que "el Govern català serà absolutament lleial al mandat que surti del Parlament". "Obeirem el Parlament amb totes les conseqüències", ha recalcat.

Els detalls, quan s'aprovi la llei

Notícies relacionades

Sobre aquest operatiu, Turull s'ha remès al moment en què s'aprovi la llei de l'1-O. "No informarem d'una cosa que no està convocada. Informarem a partir de la convocatòria del referèndum. Si és abans o després de la Diada... serà coincidint amb el moment en què s'aprovi l'empara legal, en què estic convençut que Junts pel Sí i la CUP es posaran d'acord com ha fet el Govern català", ha apuntat el portaveu.

Tampoc Turull ha donat detalls sobre el que va dir el president Carles Puigdemont en una entrevista en què va sostenir que el Govern català ja disposa de 6.000 urnes per a la convocatòria de la consulta. "Esperem fins a la convocatòria del referèndum, és una qüestió de formes molt important i a partir d'aquí donarem els detalls, el Govern estarà a punt perquè la seva determinació perquè l'1-O se celebri el referèndum és total", ha insistit.