La CUP reclama aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat la setmana que ve

Junts pel Sí considera que "hi ha diverses possibilitats": el ple del 5 i el 6 de setembre o un ple extraordinari monogràfic

zentauroepp39842318 barcelona 28 08 2017 parlament jordi orobitg  lluis coromina170829090048

zentauroepp39842318 barcelona 28 08 2017 parlament jordi orobitg lluis coromina170829090048 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Menys de 24 hores després de la mostra d'unitat oferta per Junts pel Sí i la CUP en la presentació de la llei de transitorietat jurídica després de setmanes d'estira-i-arronses, sorgeix un possible nou front de discussió a l'horitzó: la data d'aprovació d'aquesta norma i la del referèndum.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, la diputada anticapitalista Gabriela Serra ha considerat que les dues lleis s'han de ratificar "ja"; és a dir, en el ple de la setmana que ve. En canvi, Junts pel Sí s'ha desmarcat i ha evitat fixar una data per a aquest tràmit legal necessari perquè entrin en vigor.

"Pensem que s'hauria d'aprovar la llei del referèndum, així com la de transitorietat jurídica, en el ple de la setmana que ve", ha assenyalat Serra. D'aquesta manera, ha continuat, es podran respondre totes les incògnites sobre mecanismes, procediments i com afrontarà el Govern català la reacció de l'Executiu central.

En canvi, el president de JxSí i dirigent del PDECat, Lluís Corominas, ha optat per deixar en l'aire la data d'aprovació d'aquestes normes. "En aquest moment, el més intel·ligent és dir que hi ha diverses possibilitats: en el ple del 5 i el 6 de setembre o en un ple monogràfic que podem demanar tant Junts pel Sí com la CUP. Mantenim oberta la possibilitat que sigui fora d'un ple ordinari", ha subratllat.

Les diferències ideològiques, aparcades

Notícies relacionades

Al marge d'aquesta divergència, tant Serra com Corominas han volgut remarcar que els seus grups s'han compromès a aparcar les diferències ideològiques fins al procés constituent, on un espai participatiu permetria a partits i societat civil defensar que els seus plantejaments es debatin per formar part de la constitució catalana.

"Aquesta és una llei instrumental (la de transitorietat jurídica), per anar d'un moment a l'altre. I la ideologia ja es farà en el moment que toqui", ha assenyalat el líder de JxSí.