METEOROLOGIA

Catalunya registra el dia més plujós des del novembre del 2021

El Llobregat, al seu pas per Sant Vicenç del Horts, va multiplicar per cent el seu cabal

Diversos municipis del Baix Llobregat i del Vallès Occidental van tenir precipitacions superiors als 100 litres per metre quadrat. Els bombers van atendre més de 250 avisos.

Catalunya registra el dia més plujós des del novembre del 2021

VALENTINA RAFFIO

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Catalunya va registrar ahir les pluges més abundants i constants dels últims tres anys gràcies a l’arribada d’un front molt actiu que va escombrar durant hores pràcticament tot el territori i que prosseguirà avui, encara que amb els seus efectes més concentrats a la meitat nord. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) i la xarxa Meteoclimatic, les precipitacions més grans es van concentrar en diverses localitats del Baix Llobregat i el Vallès, on es van recollir més de 100 litres per metre quadrat, però en línies generals, des de Lleida fins a Figueres, es van superar els 20 litres.

Paraigües al centrede Barcelona. | MANU MITRU /

Les copioses precipitacions van provocar unes crescudes espectaculars als rius Llobregat i Besòs. El primer va arribar a tenir a primera hora de la nit un màxim de 800 litres per metre quadrat al seu pas per Sant Vicenç dels Horts, fet que significa més de cent vegades el cabal que tenia el dia precedent, cosa que va obligar a activar el pla d’alertes per inundacions. En el cas del Besòs, la crescuda va augmentar el cabal d’1,5 metres cúbics per segon a un pic de 70 metres cúbics per segon a l’altura de Santa Coloma de Gramenet.

Catalunya registra el dia més plujós des del novembre del 2021 /

Tot i que encara és aviat per mesurar el seu impacte als pantans, tot apunta que aquestes necessàries precipitacions podrien ser clau per donar un respir a uns embassaments que ja arriben al 19% de la seva capacitat al sistema Ter-Llobregat (va entrar en emergència al baixar del 16%). Els augments detectats tot just van suposar ahir unes dècimes de millora, però s’espera que en els pròxims dies els vessaments continuaran incrementant el nivell.

Les pluges van arrencar divendres i, des d’aleshores, gairebé no han parat. Ahir es va registrar el dia més intens. A l’estació de Viladecans es van recollir 121,7 mm de precipitació fins a les nou de la nit: feia 21 anys que no plovia tant en un sol dia en aquesta localitat. A Barcelona es van acumular entre 43 i 49 mm durant tot el dia. Segons algunes estimacions, feia almenys quatre anys que la ciutat no recollia tanta aigua en una sola jornada.

La pluja va provocar incidències en diversos punts. Més de 300 persones van ser evacuades del pavelló Can Jofresa de Terrassa al caure parcialment un sostre, un incident que no va deixar ferits. Entre les sis i les vuit de la tarda, els bombers van atendre uns 250 avisos, molts d’aquests per la caiguda d’arbres i per inundacions, la majoria a la regió metropolitana sud de Barcelona.

Des de Protecció Civil van alertar de la crescuda sobtada del Llobregat al seu tram final i del Besòs (per la zona entre Montcada i Reixac i Santa Coloma) i van demanar a la ciutadania no acostar-se a les zones potencialment inundables. Els 800 metres cúbics per segon que va assolir el Llobregat pràcticament dupliquen el cabal mitjà de l’Ebre a Tortosa.

Les pluges acumulades en els últims dies destaquen com a excepcionals després d’un període tan marcat per la sequera. No només va ploure al litoral. Al municipi d’Espot (Pallars Subirà) es van acumular 188,8 mm en els últims quatre dies. A Salòria (Pallars Sobirà) se n’hi van sumar 153 mm. A l’estació de Núria (Ripollès) es van registrar 118 mm entre divendres i dilluns. No es tracta de xifres de rècord però, després de mesos d’escassetat de precipitacions, aquests números són molt agraïts.

Baixada dels termòmetres

Notícies relacionades

Les precipitacions, que van coincidir amb una baixada significativa dels termòmetres en algunes zones de Catalunya, també van deixar copioses nevades en alguns punts del Pirineu. En alguns casos, la cota de neu va arribar als 2.000 metres en alguns sectors d’alta muntanya i les estacions meteorològiques locals van registrar acumulacions de més de mig metre de neu. En localitats com Espot i Bonaigua (Pallars Sobirà), per exemple, es van acumular entre 50 i 60 centímetres de neu en tan sols unes hores. Al Lac Redon (Vall d’Aran) també es va arribar al mig metre de neu.

Els pronòstics apunten que les pluges seguiran al llarg d’aquesta setmana, almenys en els pròxims dies. Avui s’esperen precipitacions durant tot el dia, especialment al nord i l’est del territori. Demà també s’esperen tempestes generalitzades a tot Catalunya que podrien deixar episodis intensos en diversos punts de l’interior, el quadrant nord-est i el terç nord.