EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Rajoy descarta exhibir ara un front comú contra Catalunya

El president no atendrà de moment la petició del PSOE de citar els partits constitucionalistes

La Moncloa prefereix no abonar el "victimisme" català ni fer un "home d'Estat" Sánchez

undefined34899189 gra073  madrid  02 08 2016   el presidente del gobierno en f170602132301

undefined34899189 gra073 madrid 02 08 2016 el presidente del gobierno en f170602132301 / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El portaveu provisional del PSOE al Congrés, José Luis Ábalos, es va estrenar amb una petició directa a Mariano Rajoy: que reuneixi els “partits constitucionalistes” per exhibir que hi ha un front comú en contra del desafiament català. Igual que va fer Carles Puigdemont al convocar els partits proconsulta dilluns o el Pacte Nacional pel Referèndum, dimarts que ve, el PSOE va reclamar al president que faci el mateix i abans de plantejar “mesures coercitives” per frenar la consulta “lideri un espai de trobada”.

No obstant, tot i que és qüestió de dies que Puigdemont anunciï el dia i la pregunta, Rajoy no citarà per ara els líders de l'oposició per exhibir la unitat que li demanen els socialistes, segons confirmen fonts governamentals, populars i també dels grups polítics, que ratifiquen que no han sigut contactats. El motiu és que el Govern prefereix continuar amb “la interlocució fluida”, però també discreta, que manté des de fa mesos amb el PSOE, el PSC i C's i de la qual la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va treure pit dilluns des de la Moncloa, quan va donar la rèplica a la cimera de Puigdemont.

A l'Executiu central no ha molestat la petició d'Ábalos. De fet, Saénz de Santamaría va assenyalar que la “tranquil·litza” que el nou portaveu, a les primeres de canvi, deixés clar que la posició del primer partit de l'oposició serà “sempre” la del respecte a la llei. I també satisfà que Pedro Sánchez, en la seva primera conversa amb Rajoy, ratifiqués la seva oposició al referèndum, tot i la seva aposta per reconèixer el caràcter “plurinacional” de l'Estat.

LA PRUDÈNCIA

Rajoy no té pensat citar els líders de l'oposició, perquè la seva prioritat, segons fonts del seu entorn, passa ara per “no alimentar el victimisme” dels independentistes. Ni tampoc, segons l'òptica de l'equip més pròxim al president, asseure en una mateixa taula els partits constitucionalistes o fer una ronda de contactes que podria encoratjar encara més el president català. “Hem de ser prudents, anar pas a pas, no caure en les exageracions ni en la lluita de fronts”, reflexiona un alt càrrec popular.

A més de no augmentar el xoc amb Catalunya, Rajoy no vol brindar a Sánchez la imatge d'"home d'Estat" amb una reunió a la Moncloa. No obstant, les fonts consultades assenyalen que si el Govern ho considera oportú, en fases posteriors de l'enfrontament, sí que podria recollir el guant socialista i buscar una imatge potent d'unitat.

Notícies relacionades

L'octubre del 2015, quan Junts pel Sí i la CUP, just després de les eleccions catalanes, van registrar la moció perquè el Parlament iniciés la via per crear “un Estat independent en forma de república”, que va ser aprovada el 9 de novembre, Rajoy sí que va considerar oportú convocar els partits a Madrid. Va ser una ronda de contactes, a la qual, tot i les reticències inicials, va convidar Pablo Iglesias.

PUIGDEMONT AL CONGRÉS

Per una altra banda, el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va reprendre la invitació a Puigdemont perquè vagi "aviat" al Congrés a explicar la seva proposta i "discutir amb tranquil·litat". Respecte a la pregunta del president català sobre si l'Executiu central pensa utilitzar "la força" per impedir el referèndum, Méndez de Vigo va respondre que "l'ús de la força serà la força de l'Estat de dret".