Concerts més enllà de l’insti

Grups d’adolescents sorgits en 15 centres d’alta i màxima complexitat gràcies al projecte ‘En directe, música als instituts’ han tocat a la sala Paral·lel 62. Aquest curs han participat en el programa 2.300 alumnes en horari lectiu, i molts d’ells han seguit en el ‘fora escola’.

Concerts més enllà de l’insti

helena lópez

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En el cas de l’IE Les Arts, al districte de Sants-Montjuïc, els bucs d’assaig estan disponibles els dilluns i els dimecres de dos de cinc a dos de nou. No es tracta d’una extraescolar a l’ús, amb horaris encotillats, sinó d’un espai obert i conegut (el seu propi institut), amb instruments al seu abast i professionals que els ensenyen a tocar-los de forma relaxada, a la seva disposició. Facilitar les condicions perquè els mateixos joves que durant la jornada escolar estan aprenent a tocar la guitarra, el violí o la bateria formin la seva pròpia banda. Un recurs obert no només a l’alumnat –el seu públic objectiu, això sí–, sinó també a exalumnes o a altres joves del barri, amics d’alumnes que tenen també ganes de tocar. La iniciativa, de fet, no busca només acostar la música a adolescents que difícilment aprendrien a tocar un instrument per una altra via, sinó, també, fer barri, teixir comunitat amb la música com a excusa i l’institut com a escenari.

L’IE Les Arts és un dels 15 instituts de Barcelona que han participat aquest curs a En directe, música als instituts, iniciativa que busca "afavorir l’accés equitatiu a la pràctica musical dins i fora de l’horari lectiu" i que ahir va viure la seva jornada gran, amb un emocionant concert en una plena sala Paral·lel 62, on bandes nascudes en aquestes activitats fora escola en centres com l’IE Trinitat Nova, Consell de Cent, Milà i Fontanals o Verdaguer han mostrat el talent.

Per als nois de l’IE El Molí el d’ahir no era el seu primer concert fora de l’institut, tot i que tocar davant un miler de joves de la seva mateixa edat d’instituts de tot Barcelona posa la pell de gallina al més experimentat. La banda, formada per un grup de quart d’ESO d’aquest institut escola del barri de la Prosperitat, a Nou Barris, s’havia autogestionat ja alguns concerts per recollir diners per al viatge de fi de curs: un al Casal de Joves de Prosperitat i un altre al Rock’n’trini. Una autonomia que és la millor mostra de l’èxit de la iniciativa (que va començar en el curs 2021-22 en el marc dels Plans de Millora d’Oportunitats Educatives, PMOE, del Departament d’Educació).

Accés

Notícies relacionades

"El millor d’aquest projecte és poder fer arribar la cultura, el gust per la música, a joves que difícilment hi tindrien accés", assenyala poc abans del començament del concert Anna Bueno, professora de música i directora de l’IE El Molí, que recorda que a tot Barcelona hi ha cinc escoles municipals de música. "¿Qui hi accedeix? Qui pot pagar-les", planteja la directora d’aquest institut escola de màxima complexitat, molt orgullosa de la participació i de la implicació del seu alumnat i una convençuda de les virtuts que té aquest projecte. "¿De quina altra manera una escola com la nostra podria tenir a disposició de l’alumnat vuit guitarres, vuit bateries, vuit teclats i quatre baixos?", reflexiona.

El repertori elegit pels joves per al concert, de Rosalía a Muse, de Nina Simone a Arctic Monkeys, diu també molt del pòsit que deixa participar en l’experiència, que aquest any, el quart, ha arribat a 2.300 alumnes i ha incorporat tallers de música electrònica en col·laboració amb el Sónar.