EL PROCÉS INDEPENDENTISTA

Els comuns pacten amb Junts pel Sí buscar reconeixement internacional per al referèndum

La moció aprovada insta la Generalitat a buscar l'aval de la comissió de Venècia sobre la matèria

El grup del Govern adverteix que no congelarà en cap cas la convocatòria de la consulta

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Junts pel Sí ha arribat a un acord amb Catalunya Sí que és Pot perquè la Generalitat demani l'aval de la comissió de Venècia de la UE per a la celebració del referèndum d'autodeterminació. La CUP ha rebutjat aquest punt acordat entre les dues forces, en una moció presentada pels comuns després d'una interpel·lació en l'últim ple. Els anticapitalistes han recolzat només dos dels punts del text, però no la qüestió clau, que ha sigut aprovada per JxSí i CSQP, amb l'abstenció de la CUP i el vot contrari de la resta de grups.

El text insta el Govern a posar les iniciatives oportunes per "disposar de l'assessorament, reconeixement i aval de la Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret (Comissió de Venècia) respecte a les condicions que hauria de complir la convocatòria del referèndum per reunir els requisits establerts al Codi de Bones pràctiques de la comissió de Venècia".

Aquest aval de la comissió de Venècia tindrà a veure amb deu paràmetres, entre ells amb la norma que doni cobertura legal a la convocatòria, els terminis entre la convocatòria i la celebració de la consulta, els requisits d'imparcialitat, el cens, la campanya en igualtat de condicions, les condicions de la pregunta i els criteris per donar validesa al resultat del referèndum.

INTERPRETACIONS DIFERENTS

El text ha sigut interpretat de forma diferent per Joan Coscubiela, que ha presentat la moció inicial, i la diputada d'ERC Marta Rovira, que ha pactat una sèrie d'esmenes. Per part de Coscubiela, queda clar avui que el text permet "fer les coses bé i vèncer la bel·ligerància de l'Estat espanyol: amb la mobilització social i buscant el reconeixement previ de la comunitat internacional, de la comissió de Venècia". Coscubiela ha subratllat la "necessitat imperiosa de buscar el reconeixement internacional si volem vèncer el bloqueig constant i permanent del Govern espanyol". "El reconeixement previ és un element per trobar el reconeixement internacional davant la resistència de l'Estat espanyol i vèncer aquesta resistència implica la mobilització social i buscar el màxim nombre d'aliats", ha afegit en una segona intervenció. Segons Coscubiela no és necessari que la petició de l'aval davant la comissió provingui de l'Estat espanyol.

Per la seva part, Marta Rovira ha deixat clar que el grup de Junts pel Sí i especialment el Govern no deixarà de convocar el referèndum en cap cas, després de l'última petició de consulta acordada amb l'Estat, que formularan el president i els consellers Junqueras i Romeva a Madrid dilluns que ve. En cas de negativa de l'Estat, Rovira ha advertit que "llavors ens haurem d'emplaçar i coordinar i mirar als ulls si volem que els ciutadans exerceixin la sobirania, serà llavors, és molt important que si creiem que els ciutadans són sobirans i l'Estat ens col·loca en un escenari d'exercir la sobirania, no podem acceptar posar-nos condicions impossibles per a quan arribi aquest escenari". És a dir, que Rovira eludeix posar com a condició del referèndum el que dicta la comissió de Venècia respecte als referèndums.

EL REBUIG DE LA CUP

Notícies relacionades

En canvi, el diputat de la CUP Benet Salellas ha rebutjat l'acord entre JxSí i Catalunya Sí que es Pot en relació amb posar com a condició complir amb les condicions de la comissió de Venècia. "L'independentisme d'ordre i l'esquerra d'ordre acaben trobant que només podem ser el que un Estat ens deixi ser; és normal que nosaltres en aquest punt de trobada entre JxSí i la CUP no ens trobareu", ha apuntat. Salellas ha parlat de "condicions impossibles" en relació amb les que situa la comissió de Venècia de la UE.

CONDICIONS IMPOSSIBLES

Ciutadans, PP i PSC han rebutjat la moció. Inés Arrimadas ha criticat al grup del Govern que ara parli de referèndum quan va considerar que era un tram superat i ha insistit que hi ha d'haver urnes però per convocar eleccions autonòmiques. El portaveu del grup socialista Miquel Iceta ha recordat que les condicions de la comissió de Venècia són d'impossible compliment per part dels impulsors del referèndum unilateral perquè apel·la a la normativa o Constitució pròpia de l'Estat en qüestió i el respecte a les resolucions dels tribunals constitucionals i a l'Estat de dret, per la qual cosa  "és excepcionalment restrictiva" en aquestes condicions, ha apuntat. També el PP ha recordat que les normes de Venècia obliguen a respectar l'ordenament jurídic de l'Estat en qüestió.