EL REPTE INDEPENDENTISTA

Referèndum a Venècia

Els comuns repten el Govern català a sotmetre's a la Comissió de Venècia

CSQEP afirma que si el RUI obté el vistiplau de l'organisme europeu ells recolzaran la consulta

La llista de Rabell_MEDIA_7

La llista de Rabell_MEDIA_7

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

La Comissió de Venècia, un organisme que depèn del Consell d'Europa, s'ha convertit els últims mesos en una espècie de fetitxe per a independentistes i no independentistes, gairebé com ho va ser Tadzio per a Gustav von Aschenbach en l'obra de Thomas Mann 'Mort a Venècia'. Els uns i els altres escruten el codi de bones pràctiques per a la celebració de referèndums de la Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret (aquest és el seu nom oficial), en recerca d'arguments que sustentin les seves posicions. Quan falten cinc mesos per a la celebració del referèndum d'autodeterminació, Catalunya Sí que es Pot ha reclamat al Govern català que miri d'aconseguir l'aval d'aquest organisme a la consulta vinculant. Si hi hagués èxit, CSQEP se sumaria a la convocatòria.Junts pel Sí apunta que la Generalitat no pot fer aquesta petició.

"Les condicions que vam posar al seu dia", ha explicat Joan Coscubiela després d'intervenir en el ple del Parlament on ha llançat la proposta, o gairebé més ben dit, el repte, “no especificaven si eren vàlides per a un referèndum pactat o unilateral”. Entre aquestes condicions hi havia que fos una consulta “efectiva” i que comptés amb algun "reconeixement previ internacional". En vista de la dificultat que els Estats o les corporacions d'estats, com la mateixa Unió Europea, es mullin ‘a priori’ amb un referèndum d'autodeterminació, els comuns consideren que la Comissió de Venècia és el subjecte ideal per donar aquest 'vistiplau'.

MANDAT DEL PARLAMENT

En la interpel·lació parlamentària, Oriol Junqueras ha respost a Coscubiela: “Si l'acord  que ens proposa exigeix el mateix a totes les parts (és a dir, a la Generalitat i l'Estat) estarem encantats de buscar aquest consens". Però també li ha reclamat que no exigís "condicions que sap inassumibles veient l'actitud sistemàtica del Govern” de Mariano Rajoy. Dit d'una altra manera, el Govern i Junts pel Sí estan satisfets que els comuns acceptin que es pugui celebrar un referèndum que no se sustenti en un pacte amb l'Estat, però que el mandat del Parlament prima per sobre de les condicions que pugui imposar un organisme europeu.

Junts pel Sí, a més, nega que la Generalitat pugui demanar un dictamen a la Comissió de Venècia, ja que és un òrgan consultiu independent que coopera amb els estats membres del Consell d'Europa, amb estats no membres interessats i amb la resta d'organitzacions internacionals. Fonts de l'Executiu han reconegut que estan estudiant si l'única manera d'accedir a la comissió seria que fos el representant espanyol en aquest organisme qui posés la qüestió al damunt de la taula. Cosa que, òbviament, es descarta perquè aquest intermediari és escollit pel Govern central.

Notícies relacionades

Alguns dels postulats de la Comissió de Venècia han sigut àmpliament abraçats per l'independentisme. En concret, no fixar un límit inferior a la participació en un referèndum, per no ajudar les forces que pretenguin, mitjançant el boicot, aconseguir els seus objectius polítics.

DIFÍCIL COMPLIMENT

Però hi ha altres exigències que, quan falten cinc mesos per a la celebració del referèndum, semblen més que inassumibles per al Govern català. En concret les que fan referència al marc legal: "Els aspectes fonamentals de la llei del referèndum no han de poder ser reformats durant l'any anterior a un referèndum, o s'han d'incloure a la Constitució o en una norma superior a la llei ordinària", diu el codi. Tot plegat porta els comuns a una pregunta: ¿Volen fer un referèndum sense el suport de l'Estat i sense el de la Comissió de Venècia? CSQEP portarà la qüestió a votació al ple del Parlament buscant, òbviament, que Junts pel Sí 'es retrati'.