LES PORTADES DE LA PREMSA

"El PSOE es mobilitza davant les amenaces de ruptura", titula 'El País'

El primer diari del regne assegura que els dirigents regionals partidaris de Susana Díaz s'estan bolcant orgànicament per evitar una divisió interna més gran de cara a les primàries

El PP demana als ministres 'més acció política' per la caiguda del CIS ('La Razón') i Rajoy diu a grans empresaris que no pot fer més reformes amb 137 escons ('El Mundo')

portada-vanguardia-10-05-2017

portada-vanguardia-10-05-2017

4
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La política espanyola està en ebullició. Al flanc esquerre, el dìa en què Manuel Valls, ex primer ministre de la França de François Hollande, dona per mort el Partit Socialista francès i es passa a les files centristes d'Emmanuel Macron, 'El País' titula que "el PSOE es mobilitza davant les amenaces de ruptura" per explicar que els dirigents regionals afins a Susana Díaz intensifiquen la seva activitat a nivell orgànic per, militant a militant, cos a cos, evitar una divisió interna més gran de cara a les primàries. L'anàlisi que calça aquesta informació, de Javier Ayuso, es titula "Corbyn, Hamon, Sánchez... L'abisme". I això quan l'últim baròmetre del CIS prediu que, fins i tot sense líder ni projecte, el PSOE recupera la segona posició a l'avançar Units Podem.        

I al flanc dret, mentre Mariano Rajoy admetia ahir davant grans empresaris que no podia fer més reformes econòmiques al seu gust, que només té 137 escons i que la seva "principal preocupació era mantenir vigents les que ja ha fet" (ho ressalta 'El Mundo'), mentre la direcció del PP tocava a sometent pel CIS, que augura una caiguda de punt i mig del partit governamental des del gener per la corrupció: "Génova demana més acció política als ministres davant el desgast", titula 'La Razón', i també destaca que s'alcen veus que reclamen donar més canya a Ciutadans.

DE L'FBI I LES URNES

Això sembla el més interessant de les portades i les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui, que no atrapen la destitució del director de l'FBI, purgat per Donald Trump. Unes primeres pàgines en què els fils conductors són l'acta de defunció que Valls va estendre ahir al que havia sigut el seu partit i l'amenaça de querella de la fiscalia contra la Generalitat per la compra d'urnes.

DE LA FISCALIA I ELS PUJOL

Obtenen menys canxa temes com la guerra sense quarter en una fiscalia del regne d'Espanya enfangada per la lluita de poder del PP -el delfí d'Esperanza Aguirre, Ignacio González, va buscar la impunitat en jutges, fiscals i policies- per esquivar la investigació dels escàndols que l'afecten -l''Abc' torna a reclamar editorialment que es posi ordre a Anticorrupció-, així com la ressaca de les filtracions bancàries andorranes dels Pujol i sor Marta Ferrusola.

DE FRANCO A SANTI VIDAL

O el que apunta a una nova i estèril escaramussa per dignificar el mausoleu franquista que segueix sent 40 anys després de mort el dictador el Valle de los Caídos. Al molt dretà 'La Razón' es reboten, avui com ahir: "El PSOE torna a recórrer a Franco", titula el seu editorial, mentre el de la crònica fa així: "¿Franco ha mort?", i a la pàgina contigua es recorda que "la família de Franco va afirmar fa unes setmanes que no volia que es traslladés el cos". Total: "Franco seguirà al Valle de los Caídos", com diu el titular de primera de l''Ara'.    

Encara dona menys joc al quiosc el desideràtum de la poc democràtica liquidació de la comissió del Parlament sobre el cas de Santi Vidal per Junts pel Sí i la CUP abans que es posés en marxa.

Fora d'això, els diaris madrilenys també recullen que el debat a Units Podem sobre quan i com presentar la moció de censura a Rajoy per la corrupció i què votar davant una moció del PP sobre Veneçuela.                    

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Manuel Valls: 'Aquest Partit Socialista està mort"; "El PSOE es mobilitza davant les amenaces de ruptura"; "El líder laborista adverteix que no dimitirà encara que perdi les eleccions"; "La fiscalia sospita que el número dos d'Interior va alertar Ignacio González".

EL MUNDO

"El fiscal sospita que el número 2 d'Interior es 'va xivar' a González. González va acusar Lapuerta de pagar el seu seguiment a Colòmbia"; "Els Pujol, 'perplexos"; "Valls es passa a les files de Macron i enfonsa més el socialisme francès"; "Rajoy admet que no pot fer més reformes econòmiques"; "La fiscalia es querella contra la Generalitat per la compra d'urnes"; "El PP retrocedeix i el PSOE avança Podem en intenció de vot".

ABC

"Anticorrupció anima els dubtes sobre la connivència d'Interior amb González".

LA RAZÓN

"El PP demana als ministres 'més política' després de la caiguda al CIS"; "La 'mort del socialisme"; "Polèmica entre Anticorrupció i el número dos d'Interior per la xivatada a González"; "La fiscalia actuarà contra alts càrrecs de la Generalitat per comprar les urnes"; "El PSOE torna a ressuscitar Franco: l'exhumació trenca a l'esquerra".

ARA 

"Amenaça de querella per les urnes"; "Franco seguirà al Valle de los Caídos"; "Valls s'ofereix a Macron i decreta el final dels socialistes"; "Neix a Barcelona un sindicat de llogaters"; "La moda de la dieta sense gluten perjudica els celíacs".

EL PUNT AVUI

"Urnes amb querella"; "Valls incomoda Macron"; "Pressions d'Espanya pel viatge a Hongria de Carme Forcadell"; "Arnaldo Muñoz (Airbnb): 'Cal donar seguretat al particular que lloga a turistes'"; "JxSí i la CUP desactiven la comissió del 'cas Vidal"; "L'aeroport del Prat, amb menys agents a l'estiu"; "Els Rolling Stones tornen a Barcelona".

LA VANGUARDIA

"El fiscal insinua que Interior va alertar Ignacio González"; "La fiscalia es querellarà per la compra d'urnes de la Generalitat"; "La família Pujol assegura que el manuscrit de Ferrusola és un fotomuntatge"; "Valls s'uneix a Macron i accelera l'enfonsament del Partit Socialista"; "JxSí i la CUP tomben la comissió d'investigació de l'exjutge Vidal el primer dia".

EL PERIÓDICO

"JxSí i la CUP impedeixen investigar el 'cas Vidal'. Querella en marxa contra el Govern català per les urnes"; "El segon d'Interior, assenyalat com el xivato de González"; "La rebel·lió dels inquilins"; "L'ex primer ministre Valls s'entrega a Macron i dona per liquidat el PS"; "Tornen els Stones"; "L'estafador de dones va seguir enredant noves víctimes des de la presó".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Bizkaia elegirà els 50 millors restaurants del món el 2018"; "Siemens agafa el control de Gamesa i relega els executius de l'empresa basca"; "Euskadi pressiona ara Rajoy i li demana transferir la Seguretat Social i Presons"; "El PNB censura la tebior de Sortu després dels atacs a les seves seus".