LES PORTADES DE LA PREMSA

El clan Pujol va arribar a moure 3.000 milions d'euros en refugis fiscals, titula 'La Razón'

Aquest seria el teló fons, segons especulen fonts de la investigació, que va permetre a la família de sor Marta Ferrusola mantenir oculta la fortuna 14 anys, entre el 1990 i el 2014

'El Mundo' diu que la fiscalia del Suprem demana agreujar la pena d'Urdangarin i elevar de mig milió a sis milions la multa, així com exonerar de tot Cristina de Borbó

portada-abc-09-05-2017

portada-abc-09-05-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Sor Marta Ferrusola és el fil conductor de la primera edició del quiosc d'avui, i relega santament i justificadament -no tots els dies es descobreix que una primera dama catalana transvasava amb el seu marit a la presidència de la Generalitat el 1995 milions al refugi fiscal d'Andorra com a missals- la compareixença davant un tribunal de tota una presidenta d'un Parlament que es pressuposa constitucionalment inviolable.

Però aquest és el regne d'Espanya que governa la dreta de Mariano Rajoy. I els diaris madrilenys ho tenen tan clar com els barcelonins. A aquests sí que els hi cap Carme Forcadell a les primeres pàgines. Aquells no tenen lloc per a la presidenta del Parlament de Catalunya, però tampoc deixen de riure-se'n de les conseqüències de la repressió judicial. "Una friqui davant la justícia", titula un breu amb foto Toni Bolaño a 'La Razón'. Per 'El Mundo' el més rellevant és que "Forcadell no mobilitza l'independentisme. A penes 1.500 persones van a recolzar-la...".    

Més enllà dels elements comuns de les primeres pàgines -sumeu-hi la ressaca de les eleccions que portaran Emmanuel Macron a l'Elisi per governar França-, criden l'atenció dues primícies més.

ESPECULACIÓ MILIONÀRIA

La més rellevant és l'especulació -una estimació de fonts de la investigació del 'cas Pujol'- que el clan va arribar a moure entre el 1990 i el 2014 -quan l'exhonorable va confessar que tenien una fortuna oculta- fins a 3.000 milions d'euros en refugis fiscals de l'ample món per amagar la milionada evadida. Ho explica 'La Razón'.

Ho firmen E. Velasco i J. M. Zuloaga i, a més d'això anterior, sostenen que els Pujol van idear una fórmula per blanquejar aquestes sumes, de les que en alguns moments d'aquests 14 anys haurien arribat a disposar del 40% en metàl·lic. Aquest és el teló de fons amb què compta la UDEF i que l'ha portat a informar el jutge que estima en 70 milions el benefici no justificat del clan en els seus comptes a Andorra.

PODER DIVÍ A LA TERRA

Si Josep Ramoneda assenyalava a 'El balcó' (Ràdio Barcelona) que l'episodi de sor Ferrusola evidenciava una forma d'entendre la família, la pàtria i la religió, l'editorial del diari que dirigeix Francisco Marhuenda es titula "el poder diví dels Pujol". No esmenta els 3.000 milions. Es queda en l'informe policial i el manuscrit de sor Ferrusola. I ja li val per insistir: "Pujol era llavors president de la Generalitat i ell no era aliè als moviments econòmics dels comptes -sense declarar- que gestionava la seva família. Sobren les paraules, però quan es tracta del clan Pujol no passa res sense la gran influència política que ha tingut i té, encara que sigui per emanació espiritual, aquest polític en el nacionalisme català". 

El text s'acaba així: "La 'mare superiora' va manejar els afers econòmics de la seva família com si fossin els assumptes de Catalunya, acompanyats per una legitimitat que va més enllà del que està permès en una democràcia. Que no és el mateix, per seguir el llenguatge religiós, que una teocràcia. Ara ha arribat el moment que els Pujol rendeixin comptes a la terra".

ESMENA ALS SEPARATISTES

L'editorial de l''Abc' pels 70 milions és més pragmàtic. Titulars: "Els Pujol, a l'ADN nacionalista. L'ensorrament del clan també és el d'una etapa de la història recent de la Catalunya oficial i nacionalista. L'oasi català era un pou enverinat".

El text es remata fixant l'objectiu polític convenient: "L'important és arribar a judici oral i que una sentència determini realment què va passar i qui són els responsables. Mentrestant, el dibuix de la Catalunya oficial i nacionalista que apareix en la investigació és una esmena a la totalitat dels arguments que avui dia utilitzen els separatistes contra Espanya".

 DE LA INFANTA I DE L'EXDUC

La segona primícia del dia la serveix 'El Mundo': "Informes de la fiscalia advoquen per agreujar la pena a Urdangarin". Aquest és el text de portada que firma Esteban Urreiztieta:

 "La Fiscalia del Tribunal Suprem ja té en el seu poder informes interns que analitzen la sentència del 'cas Nóos' i que aconsellen la formulació d'un recurs que endureixi considerablement la pena d'Iñaki Urdangarin. Així mateix, suggereixen que es multipliqui per 10 la seva responsabilitat civil.

Els dictàmens que manejan els fiscals de l'alt tribunal proposen elevar la multa de l'exduc de Palma al total de diner públic que va rebre. És a dir, a 6,2 milions d'euros davant els 512.553 euros amb què va ser condemnat.

Al seu torn apunten que el marit de la infanta ha de ser condemnat per malversació en el seu vessant agreujat per tots els esdeveniments que va fer i no només per una part d'aquests. Finalment, ratifiquen la innocència de Cristina de Borbó i subratllen que el Suprem ha de deixar clar que mai va haver de ser jutjada com a acusada".

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Alemanya es resisteix a canviar la política europea per Macron"; "Les nenes segrestades per Boko Haram descobreixen per fi les seves cares en llibertat"; "La frontera de la indignitat. Portadors coixos i cecs es guanyen la vida carregant paquets en el nou accés a Ceuta"; "Díaz denuncia el 'silenci còmplice' de Sánchez davant els insults"; "Marta Ferrusola: 'Soc la mare superiora de la congregació".

EL MUNDO

"Informes de la fiscalia advoquen per agreujar la pena a Urdangarin"; "Rajoy i Aramburu reivindiquen la memòria"; "El Banc d'Espanya va avalar els 'comptes falsos' de Bankia, segons els pèrits"; "Macron busca polítics fora del seu partit per completar les llistes de les legislatives"; "Així movia els diners Ferrusola: 'Soc la mare superiora, desitjo traspassar dos missals"; "Sánchez i Díaz tensen la campanya a l'intercanviar-se noves desqualificacions".

ABC

"Del 'molt honorable' a la 'mare superiora".

LA RAZÓN

"El clan Pujol va arribar a moure 3.000 milions en paradisos fiscals per ocultar els diners. Marta Ferrusola: 'Soc la mare superiora i vull traspassar dos missals"; "La 'revolució Macron', a la busca de majoria a l'Assemblea per a les seves reformes"; "El PP portarà al Senat els 'forats' del finançament de tots els partits"; "López Madrid abandona OHL després la seva presumpta implicació en el 'cas Lezo".

ARA

"Carme Forcadell: 'No acceptarem la censura al Parlament"; "En marxa cap a les legislatives"; "Ferrusola: 'Soc la mare superiora, traspassi dos missals"; "El castell inflable estava mal amarrat i no tenia permís". 

EL PUNT AVUI

"No ens doblegarem"; "L'inflable de Caldes, mal ancorat i sense permís municipal"; "Macron, a la recerca ara d'una majoria a l'Assemblea".

LA VANGUARDIA

"Brussel·les preveu que el triomf de Macron doni un impuls a la UE"; "Forcadell defensa davant el TSJC la inviolabilitat del Parlament"; "Ferrusola era en clau la 'mare superiora' i movia 'missals', per milions"; "Que vinguin ràpid les ambulàncies, que la nena se'ns en va'. El castell inflable on va morir una menor estava mal ancorat a terra"; "Investigat el jutge Velasco per si va demanar un favor al PP per a la seva dona".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"'Soc la mare superiora, traspassi dos missals'"; "El castell inflable incomplia totes les normes"; "Macron prepara contra rellotge el desafiament de les legislatives de juny"; "Forcadell nega davant la jutge haver desobeït el TC"; "Hisenda posa la lupa sobre els bloguers i la venda 'on line".