CORRUPCIÓ.CAT

Jordi Pujol Ferrusola, davant el jutge: "Tinc problemes per viure"

Assegura que l'embargament dels seus comptes l'obliga a dependre dels diners que li torna el seu soci francès

El primogènit de l'expresident compara un dels seus negocis fallits amb 'La escopeta nacional'

 

  / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Á. VÁZQUEZ / I. URQUIA / P. MARTÍN / F. MASREAL

Jordi Pujol Ferrusola va dedicar dimarts passat gran part de l’interrogatori a què el va sotmetre el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata a detallar les seves inversions «fallides» i a explicar que des que l’octubre del 2015 se li van embargar els comptes té «problemes per poder viure». Una situació que ha solucionat amb l’acord privat que va firmar davant notari amb el seu soci a França, Francis Gendre, per ampliar-li un préstec de 500.000 euros que li havia fet i que li va tornant a raó de 10.000 euros al mes, «en partides de 2.000, 2.200 euros en efectiu».

Es tracta d’un dels préstecs que els investigadors consideren ficticis amb els quals el primogènit hauria ajudat a desviar gairebé 30 milions d’euros d’Espanya des que el 2012 va començar el 'cas Pujol'. Davant el jutge, va sostenir que «gràcies» al fet que li està pagant «aquests rendiments» està «vivint d’aquests diners».

Va assenyalar que Gendre li va demanar 1,5 milions d’euros i que, com que ja estava sent investigat per l’Audiència Nacional, va intentar evitar-ho, amb un interès molt alt i donant-li menys. Davant l’embargament dels seus comptes, li va proposar «un allargament del préstec», del qual és garantia la casa de Gendre, perquè el que necessita «són diners per viure». Va dir que el francès només li ha pagat 14.000 dels 40.000 euros que li deu, però segueix pensant que li pagarà, i no com altres persones que ara ni tan sols li agafen el telèfon.

‘LA ESCOPETA NACIONAL’

També confia que l’empresari mexicà Carlos Riva Palacio, amb qui va fer diversos negocis «fallits» amb Avanti i Ancor, li torni els diners que li va prestar per invertir en casinos. Va ser arran d’un d’aquests projectes que, per ser més eloqüent sobre el que li va passar, es va remetre a la pel·lícula 'La escopeta nacional', de Luis García Berlanga, en què un fabricant català d’intèrfons viatja a Madrid per vendre el seu producte i acaba pagant ell «la cacera i la festa...». La inversió tecnològica amb una 'start-up' de què es tractava es va desmuntar amb «dues preguntes» del directiu d’una televisió mexicana a la qual l’hi van oferir i va culminar amb el divorci de la seva dona, Mercè Gironès. Al tornar a Barcelona, ell ja no va tornar al domicili conjugal i ella se’n va anar de viatge amb els nens.

La tinenta fiscal anticorrupció, Belén Suárez, va ser molt incisiva amb el «dinamitzador econòmic» sobre el seu èxit empresarial, que pràcticament només es va produir amb els eucaliptus de creixement ràpid per a biocombustible i el projecte urbanístic Azúl de Cortés a Mèxic, que no va arribar a consumar-se. Segons l’últim informe fiscal aportat al jutjat, amb aquest projecte turístic, el seu amic personal, l’expresident d’Isolux Corsán Luis Delso, «li va comprar la seva participació, fet que li va permetre obtenir una plusvàlua de 13.919.748 euros». Anticorrupció considera l’operació «un ardit».

    Pujol Ferrusola va explicar que 290.000 dòlars que va pagar a Riva Palacio van sortir d’Andorra per amagar-los a la seva dona, contrària a la inversió amb el mexicà. La fiscal li va repreguntar que com l’hi pensava amagar si Gironès també sabia dels seus comptes a Andorra, i Pujol li va respondre que ella només tenia constància de l’existència del número 84248, no de la resta.

"SEGUIR OPAC"

Pel que fa als diners a Andorra de tota la família, de la gestió dels quals va tornar a admetre que s’ocupava ell, va insistir que es van dipositar allà perquè tenien «un banc de confiança» i consideraven que «allò havia de seguir sent opac». Va recordar el cop d’Estat per justificar «la profecia» de l’avi Florenci sobre la inestabilitat política que podia suposar l’activitat del pare i va acabar per admetre que no té cap prova d’aquesta herència. 

Notícies relacionades

A la pregunta de si «sabien que havien de pagar impostos» per aquells fons, Pujol Ferrusola no ho va dubtar: «És clar, per això els meus germans, en un moment determinat, uns decideixen fer una [declaració] complementària el 2012 i altres decideixen que no».

El primogènit del clan Pujol va ratificar la versió que va oferir el seu germà Oriol davant el jutge i va explicar que li va donar «un milió, la seva part, perquè volia fer carrera política», que es va frenar pel cas de les ITV, i que la seva mare, Marta Ferrusola, va treure d’Andorra els seus diners i els va ingressar a la mateixa societat panamenya, Kopeland Foundation, per «protegir-la», perquè «ja no estava per a aquestes coses».