CORRUPCIÓ.CAT

El jutge envia a la presó Jordi Pujol Ferrusola

El magistrat acusa el primogènit del clan de desviar 30 milions una vegada imputat

L'acusat assegura que no va evadir els diners, sinó que els va perdre en negocis fallits

Les últimes investigacions apunten que va ocultar 30 milions d’euros des que va començar el cas. / JOSÉ LUIS ROCA / ATLAS VÍDEO

Les últimes investigacions apunten que va ocultar 30 milions d’euros des que va començar el cas.
Aquesta nit el gran dels Pujol dormirà a la presó.
El primogènit del clan hauria evadit 30 milions d’euros quan ja havia començat el procés judicial.

/

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Jordi, el primogènit, serà el primer membre del clan Pujol-Ferrusola que trepitjarà la presó per corrupció. El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha ordenat l'ingrés a la presó comunicada sense fiança del fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley per haver evadit presumptament 30 milions d'euros quan ja estava imputat.

La Fiscalia Anticorrupció, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació que exerceix Podem han demanat al jutge José de la Mata que decreti presó per al principal imputat del 'cas Pujol'Jordi Pujol Ferrusola, assenyalat per tots els seus germans com qui gestionava el suposat llegat a Andorra, va ser citat per l'Audiència Nacional al conèixer-se un primer informe policial que li atribuïa el desviament de 14 milions d'euros des que va començar la causa el 2012. Unes setmanes més tard, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) va elevar aquesta quantitat a 30 milions. 

Davant el risc de destrucció de proves i la reiteració delictiva denunciada pels agents adscrits al cas, en aquesta ocasió el primogènit de la família Pujol s'ha hagut d'enfrontar a una petició de presó per part de totes les acusacions personades en la causa, Anticorrupció, Advocacia de l'Estat i la popular que exerceix Podem, han informat EL PERIÓDICO fonts jurídiques.

Durant la seva declaració, Pujol Ferrusola ha assegurat que no es va despatrimonialitzar per evitar el pagament de multes o responsabilitats civils que els podria suposar la condemna en aquest cas, sinó que tot es deu a negocis fallits i a préstecs que va fer i que no se li han retornat mai. Només li va funcionar la inversió en eucaliptus de creixement ràpid per a biocombustible que va fer a Mèxic, han precisat fonts jurídiques.

Per defensar-se del demolidor informe de la Udef la defensa ha entregat abundant documentació al jutjat per tal de demostrar que la majoria dels moviments que li atribueix ja estaven inclosos en la causa i eren anteriors al 2015 i, per tant, previs a l'última vegada que va declarar davant el magistrat el febrer del 2016, quan el jutge li va retirar el passaport.

A DINAR SENSE TELÈFON

Després de la celebració de la visteta, en què Anticorrupció ha demanat presó igual que havia fet al gener amb el seu germà Oleguer, a l'al·legar que el petit dels Pujol havia seguit blanquejant tot i estar investigat, Jordi Pujol Ferrusola ha abandonat l'Audiència Nacional acompanyat del seu advocat, Cristóbal Martell. A petició de la fiscalia, el jutge ha retirat el telèfon i tot aparell electrònic a l'imputat, que ha tornat a les 19.00 hores per saber la decisió del magistrat.

Amb Oleguer, el jutge va acabar rebutjant la petició fiscal, encara que les circumstàncies entre un germà i l'altre són diferents, perquè, de fet, llavors va causar estranyesa que se sol·licités per a ell i no s'hagués fet mai per al germà gran, principal imputat en la causa.

"CÀLCUL MATEMÀTIC"

Si a finals de març la Policia considerava que la despatrimonialització que Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès, havien realitzat pujava a 14 milions d'euros, dividits en 9.461.861,11 dòlars i 5.242.607,68 euros, segons "el càlcul matemàtic" fet pels agents, en un segon informe, amb data del passat dia 4, l'eleva a un total de 29.917.589, 20 euros.

Notícies relacionades

L'últim informe divideix el que han evadit l'imputat i la seva exdona en tres apartats, segons el tipus de les operacions que van fer i que s'han pogut aclarir: pel que fa a "negocis jurídics ficticis, donacions, préstecs" ho situa en 9.456.836,12 euros; en "inversions no repatriades, pèrdues internacionals fictícies", 12.3174.38; i en "plusvàlues latents no declarades" parla de 8.143.578 euros.

La xifra final de capital que tant Jordi Pujol Ferrusola com la seva exdona tindrien a l'estranger "es tipifica com a mínim", deia la Udef, perquè només havia pogut tenir en compte 19 operacions "reconstruïdes" i considera que hi ha indicis de "moltes altres".