EL POLS SOBIRANISTA

Rufián, sobre els fanalets independentistes: "No m'agrada. Jo no ho faria"

El diputat d'ERC al Congrés reetreu la campanya de l'ANC a Vic

El Govern central reitera les crítiques a la "politització" de la cavalcada de Reis

Polèmica per la venda de fanalets independentistes per a la cavalcada dels Reis Mags a Vic. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Una prova que l’independentisme ha acollit amb certa incomoditat els fanalets amb l’estelada de la cavalcada de Reis de Vic és que cap dirigent hagi defensat a capa i espasa la campanya de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. I que algú tan poc sospitós com el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián formulés ahir una lleu crítica a la iniciativa. No va quedar aquí la cosa. La direcció nacional d’Òmnium es va desvincular de la proposta i va demanar a través d’una carta a les delegacions territorials que siguin més «curoses» amb les campanyes.

Rufián va evitar carregar les tintes contra les entitats i es va dedicar més a denunciar la «polèmica orquestrada» per PP i C’s, però sí que va admetre el seu desacord amb la idea que la reivindicació secessionista estigui present en un acte on els protagonistes són els nens: «No m’agrada, a alguns ens grinyola. Jo no ho faria».

En declaracions a Tele 5, va considerar que els fanalets independentistes estan «fora de lloc» en una cavalcada de Reis. Va afegir que tampoc li agrada, per exemple, l’exhibició de símbols espanyols en les processons de Setmana Santa. No obstant, va qualificar de «cortina de fum» la polèmica, i va assegurar que, al seu parer, l’estan inflant «dues forces que no tenen representació a Vic, on competeixen amb el digníssim PACMA per l’últim lloc i amb la xenòfoba PxC».

PAÏSOS I BANDERES

Rufián es va mostrar sorprès per la bronca política que han desencadenat aquest any els fanalets estelats quan és «una tradició ciutadana a Vic des de fa quatre anys». El president del Govern, Mariano Rajoy, es va pronunciar dimarts sobra el tema, i el titular d’Interior, Juan Ignacio Zoido, va entrar ahir en el debat. «L’únic país dels Reis Mags ha de ser la il·lusió, i la seva única bandera, el somriure dels nens. Per una feliç cavalcada», va tuitejar.

"REACCIÓ DESPROPORCIONADA"

Davant la polseguera aixecada, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va considerar que «la desproporció de la reacció de l’espanyolisme en el tema dels fanalets amb l’estelada és l’evidència de la seva impotència i la seva debilitat». No obstant, membres de la cúpula reconeixen en privat les seves objeccions a la iniciativa.

Notícies relacionades

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va assenyalar en la seva missiva a les delegacions territorials, va informar l’ACN, que la proposta «no concorda» amb el «pla de treball» de l’entitat, que llueix el logo als cartells de la cavalcada. I va reclamar als responsable de l’organització que s’abstinguin de «col·laborar en qualsevol acte no propi de l’entitat».

A més, TV-3 va emetre un comunicat en què assenyalava que només es responsabilitza de l’«emissió» de la cavalcada, no dels actes paral·lels.