LA DOTZENA LEGISLATURA

Els partits discrepen sobre com conciliar al Congrés

La presidenta proposarà avançar el ple del dimarts per evitar que les votacions acabin de nit

Els diputats nacionalistes volen treballar a Madrid només tres dies per ser més a les seves circumscripcions

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La presidenta del Congrés sembla disposada a abanderar la lluita perquè els horaris raonables s’imposin també en l’esfera institucional i s’evitin jornades maratonianes que solen acabar a hores d’escàndol. Exemples: la votació sobre el suplicatori de Francesc Homs es va produir a les 22.30 hores; la iniciativa per derogar la llei mordassa, a les 22.45. Els treballadors de la Cambra (uixers, taquígrafes, periodistes, personal de seguretat, de neteja, cambrers) i els mateixos diputats van demanar a Ana Pastor que prengui mesures. No obstant, una vegada ella els va reclamar propostes en ferm, va quedar demostrat que no hi ha acord sobre com s’ha de millorar el sistema. El dissentiment amenaça de deixar els canvis en millores de mínims i els horaris d’una institució que vol ser exemple per a la ciutadania podrien seguir sent absolutament intempestius. Encara que el Govern està del tot determinat a promoure que la jornada s’acabi a les sis de la tarda, ses senyories no seran les primeres a aprendre’s la lliçó.

TASCA NO FISCALITZADA

Abans de festes, Pastor va preguntar als portaveus dels grups parlamentaris quins plans concrets tenien per millorar la vida laboral al Congrés dels Diputats i es va trobar amb discrepàncies segons els interessos de cadascú. L’escull principal és que la feina es concentra principalment en tres dies, de dimarts a dijous, ja que els dilluns i els divendres en teoria els diputats treballen a les respectives circumscripcions que els han elegit. Aquesta tasca no està fiscalitzada. Es tracta fonamentalment de reunions del partit, actes i trobades amb associacions dels territoris. Si aquesta tasca és intensa o relaxada, si verdaderament estan amb la ciutadania o aprofiten l’ocasió per veure els seus fills o anar al cine depèn, en bona mesura, de l’interès de cada diputat. I hi ha de tot.

Aquesta lògica de treball s’evidencia en una imatge habitual al Parlament: ses senyories arriben carregant les seves maletes i surten també corrent, per no perdre un vol. Aquesta feina tan intensiva anul·la qualsevol indici de vida privada per als que treballen al Congrés dels Diputats. De vegades no hi ha temps ni de menjar un mal pintxo de truita. Les taquígrafes amb prou feines poden respectar els seus temps de descans obligatori

ASSEMBLAR-SE A LA GENT NORMAL

La idea que medita Pastor és avançar el ple dels dimarts, que comença a les quatre de la tarda, al migdia i que la jornada no s’allargui més enllà de les nou del vespre. El PSOE i el PP ho veurien bé, però els nacionalistes i Units Podem, s’estimen més que comenci a les tres. Addueixen que els seus diputats aprofiten el matí per tornar de les seves circumscripcions i, de vegades, també hi ha comissions. Per poder-lo avançar, en tot cas, s’haurien de moure també les reunions de la Mesa i la Junta de Portaveus, que no solen començar abans de les onze. ¿Per què no les avancen a les nou del matí? Això implicaria que els diputats tornessin abans de les seves províncies.

La secretària general adjunta del PSOE a la Cambra, Isabel Rodríguez, va ser qui va plantejar el tema a Pastor. Considera que els parlamentaris són coresponsables d’aconseguir que els centenars de treballadors de la institució tinguin horaris raonables. «Hem de traslladar un missatge d’exemplaritat cap a l’exterior i a més a més legislar per aconseguir la igualtat. Només si ens ho creiem i ho portem al BOE [Butlletí Oficial de l’Estat] serà possible», defensa. Rodríguez proposa que els diputats tornin els dilluns dels seus territoris perquè les noves tecnologies també faciliten aquest contacte, i així avancin la feina.

La portaveu d’igualtat d’Esquerra Republicana de Catalunya, Teresa Jordà, es nega a acceptar-ho. «Jo no puc conciliar a Madrid. La meva família no resideix en aquesta ciutat, així que tant me fa acabar a mitjanit un ple, perquè, total, me n’aniré a dormir. Per a mi, la feina de contacte presencial en el territori és més important», argumenta, i proposa acabar els dijous a migdia.

També la portaveu d’igualtat del Partit Demòcrata, Lourdes Ciuró, és partidària de millorar els horaris, però considera que el màxim que es pot fer és avançar el ple una hora i subratlla la necessitat de fer pedagogia. Recorda que quan els diputats no són als seus escons és perquè estan treballant en comissions que són menys visibles o als seus territoris. «Jo no em quedaré una nit més pel què diran, perquè estaria augmentant la demagògia. Una vegada he acabat la meva feina, sortiré corrent si he d’agafar un AVE, perquè això no és punible», reflexiona Ciuró.

Notícies relacionades

 

RETALLAR ELS DISCURSOS

Tampoc hi ha acord en el temps d’intervenció. Partit Socialista, Partit Popular, PDECat i Esquerra són partidaris de reduir els temps d’intervenció de què disposa cada portaveu al ple. Units Podem s’hi nega. Pastor ha dedicat part d’aquestes festes a buscar l’encaix i compta amb el recolzament de la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, que està determinada a impulsar la conciliació durant el seu mandat. A mitjans del mes de gener la presidenta traslladarà la seva proposta a la Mesa i a la Junta de Portaveus. Si aconsegueix convèncer-los o imposa el seu criteri s’haurà de veure.