El Congrés insta el Govern a derogar la 'llei mordassa'

La moció del PSOE ha sigut recolzada per tots els grups excepte el PP i Ciutadans s'ha abstingut

GRA363. MADRID, 29/11/2016.- La presidenta del Congreso, Ana Pastor, esta tarde en el pleno de la Cámara baja. EFE/Sergio Barrenechea

GRA363. MADRID, 29/11/2016.- La presidenta del Congreso, Ana Pastor, esta tarde en el pleno de la Cámara baja. EFE/Sergio Barrenechea / Sergio Barrenechea (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El Ple del Congrés ha instat aquest dimarts el Govern a derogar la llei de seguretat ciutadana aprovada el 2015, batejada pels seus detractors com a 'llei mordassa', i a promoure en el seu lloc una nova normativa "més respectuosa amb els drets i les llibertats fonamentals" recollits a la Constitució.

La mesura formava part del primer punt de la moció del PSOE conseqüència de la interpel·lació que va dirigir dimecres passat al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i ha comptat amb el suport de tots els grups excepte el PP i el Fòrum Astúries.

Ciutadans, com ja va fer en una proposta similar el 5 d'abril, ha optat per l'abstenció al subratllar que és favorable a "reformar", però no a derogar una norma que inclou 44 supòsits de sancions administratives.

El Partit Popular ha defensat la llei de seguretat ciutadana al·legant que és una norma necessària per fer front a l'amenaça del terrorisme gihadista, a més de garantista amb els drets dels ciutadans. "Espanya no és Cuba ni Veneçuela", ha defensat el diputat José Alberto Martín-Toledano.

El grup majoritari, en canvi, sí que ha recolzat tres dels cinc punts de la moció del PSOE, a l'entendre que el Govern de Mariano Rajoy ja treballa per incrementar les plantilles de les forces de seguretat de l'Estat i d'Institucions Penitenciàries, així com per reduir els robatoris en vivendes, rebaixar la sinistralitat viària o millorar la transparència dels centres d'internament d'estrangers (CIE).

VOTADA PUNT PER PUNT

El PSOE ja havia anunciat que no acceptaria esmenes per poder votar la seva iniciativa original punt per punt i així forçar els altres grups de l'oposició a 'retratar-se' en cada assumpte. D'aquesta manera, ha aconseguit tirar endavant quatre de les cinc mesures plantejades a l'Executiu de Mariano Rajoy.

A part de la derogació de la 'llei mordassa', el PSOE ha aconseguit el suport majoritari de la cambra -amb l'única abstenció d'ERC- per reforçar la plantilla de treballadors d'Institucions Penitenciàries, especialment en els centres que estan sense funcionament per falta d'efectius, entre els quals cita els casos la Unitat Terapèutica i Educativa (UTE) d'Astúries i el mòdul per a mares joves internes d'Alacant.

En la seva "moció totum revolutum", segons la definició d'alguns grups, el diputat socialista Antonio Trevín ha inclòs sol·licitar un "compromís inequívoc amb la seguretat pública" a través de l'"increment substancial i sostingut" de les plantilles policials, per a les quals demana mitjans més moderns.

ROBATORIS I TRANSPARÈNCIA ALS CIE

En aquest mateix punt s'afegia la petició al Govern perquè, en un termini de tres mesos, elabori un pla operatiu per reduir el robatori en vivendes i explotacions agrícoles, així com un paquet de mesures contra la sinistralitat viària. En aquest cas també ha comptat amb el suport de tots els grups, excepte d'ERC, que s'ha abstingut.

Els grups han discutit sobre l'exigència de més transparència als centres d'internament d'estrangers (CIE), un recurs que els socialistes volen restringir a "supòsits imprescindibles i que no representin més limitacions als interns que els indispensables, que assegurin els seus drets i assistència sanitària amb supervisió judicial".

Notícies relacionades

Igual que en els anteriors casos, ERC s'ha abstingut i només el vot favorable del PP ha evitat que el 'no' de Podem -que considera aquests centres una "mesura de càstig"- tombés la proposta del PSOE.

L'únic punt de la moció socialista que no ha tirat endavant ha sigut el referent a aplicar el Codi Penal Militar a la Guàrdia Civil només en "situacions extraordinàries", instant a la modificació d'un text reformat el mes de gener passat. El PP hi ha votat en contra i Units Podem s'ha abstingut al considerar que, tal com ha sigut redactat pel PSOE, "no aporta res".