Munté descarta un avançament del referèndum perquè no es preveuen inhabilitacions abans de la tardor del 2017

La portaveu del Govern assegura que els canvis en el full de ruta es consensuaran "en funció dels esdeveniments"

 

  / ACN / RAFA GARRIDO

1
Es llegeix en minuts

Aquest dijous la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha volgut aturar la nova roda llançada dilluns per ERC i la CUP sobre la conveniència d'avançar el referèndumreferèndum en cas que s'inhabiliti algun dels dirigents polítics catalans investigats per causes relacionades amb el procés sobiranista. En una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Munté ha descartat aquesta possibilitat ja que "en cap cas existeix la certesa" que hi pugui haver inhabilitacions en els pròxims mesos.

"No vull avançar escenaris que encara no s'han produït, ens hem de centrar en el que tenim davant de manera immediata, treballar perquè es pugui fer el referèndum i es puguin aprovar uns pressupostos molt necessaris", ha afegit Munté. A més, la portaveu de l'Executiu català considera que si hi hagués nous esdeveniments en el procés, els partits sobiranistes haurien de "consensuar" la nova situació.

Segons la consellera, una inhabilitació d'un càrrec electe o institucional seria una "agressió a la democràcia en majúscules" i aquest fet obligaria els partits i la societat civil a asseure's i plantejar "una resposta de país i una resposta a l'altura d'un fet tan greu".

Notícies relacionades

En aquest sentit, Munté ha recordat que en diverses ocasions els partits s'han assegut per trobar "sortides en positiu" davant els diferents "obstacles" i ha citat el moment en què es va plantejar la qüestió de confiança per superar el rebuig de la CUP als pressupostos de la Generalitat per al 2016.

No obstant, Munté ha recalcat que queda "molta feina per fer" i que el Govern s'ha de centrar en les qüestions més immediates, és a dir, a aprovar els pressupostos i treballar perquè es pugui celebrar el referèndum. Abans que s'acabi l'any, se celebrarà la cimera del referèndum que Junts pel Sí i la CUP van aprovar en el marc del debat de política general. L'objectiu de la reunió, ha explicat, ha de ser posar en comú els treballs preparatoris, l'estat de la situació, el calendari i tots els esdeveniments que es puguin haver produït des de l'octubre, quan es va celebrar el citat debat al Parlament.