Marcos Benavent o la qüestionada fe del convers

Conegut també com el 'jonqui dels diners', l'exgerent d'Imelsa ha passat de posar la mà a la caixa a estirar la manta

 

  / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

No hi ha fe més extrema, diu el refranyer, que la del convers, i en el cas de la corrupció valenciana no hi ha penedit més implicat que qui va ser el ‘jonqui dels diners’.

Així es va definir Marcos Benavent, l'exgerent de l'empresa pública Imelsa que va passar d'emportar-se “diners, caixa i comissions” a estirar gairebé totes les mantes que va trobar en els seus 20 anys situat en el segon i tercer esglaó de la política valenciana als governs del PP. I no van ser poques, ja que va començar el 1995 com a regidor a l'Ajuntament de Xàtiva d'Alfonso Rus, de la mà del qual va fer carrera.

Notícies relacionades

Del ‘cas Imelsa’ al ‘cas Taula’, el de les comissions al consistori de la ciutat, i les seves nombroses peces, inclosa la del ‘barrufeig’ per, suposadament, blanquejar diners i finançar l'última campanya a l'alcaldia de Rita Barberá. “Ara sortirà merda a palades”, va advertir el maig del 2015. Va ser el dia en què va aparèixer a la Ciutat de la Justícia amb una poblada barba blanca, pírcing, polseres, un forçat aire 'hippy' i un sorprenent discurs de penediment. Res a veure amb l'executiu d'americana i corbata que va desaparèixer després de ser apartat d'Imelsa el 2014. Va dir que entre les dues dates va estar en països com l'Equador o l'Índia però també hi ha qui diu que no va estar gaire lluny del xalet on ara viu, a prop de Xàtiva.

Algú que el va tractar uns quants anys el recorda com un 'pijo' amb certa classe, molt afable i carinyós. Gamberro i planer, amb gràcia per vendre convencent. Ara, després de saber-se que durant anys va gravar els seus amics i companys d'aventures, el veu com una persona freda i extremadament calculadora, que no ha dubtat a passar per sobre de qualsevol. Perquè el suposat penediment no va arribar per casualitat. No va ser ell qui va entregar les gravacions que han impulsat tots aquests casos, va ser el seu sogre, després d'un mal divorci amb la seva filla i desavinences en negocis que compartien. Va passar l'estiu del 2014 i just després, quan la tempesta estava a punt d'esclatar, va començar la seva conversió.