Iglesias suggereix que aparcarà la seva reforma de la Constitució

El dirigent lamenta la falta de consens al voltant dels cinc eixos proposats

El podemista avisa el PSOE que "serà difícil fer creure que no afavoreix el PP"

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El dret a la celebració d'un referèndum a Catalunya, una llei electoral més proporcional, l'efectiva independència judicial, la ferma garantia dels drets socials i de les mesures anticorrupció. Fa aproximadament un any, coincidint amb l'aniversari de la Constitució, Podem va presentar aquests cinc eixos com les seves línies mestres fonamentals per canviar la llei de lleis. No obstant, un any després, Pablo Iglesias, davant la constatació de la seva minoria parlamentària i de la "bunquerització" del que ell anomena "triple aliança", en referència a PPPSOE Ciutadans, sembla estar disposat a no fer un pas endavant i esperar que siguin altres els que proposin obrir el meló per defensar les seves posicions.

"Per portar la iniciativa cal tenir consensos, perquè presentar una proposta per registre [al Congrés] que després no vagi enlloc, és molt difícil", ha avançat aquest divendres en una entrevista a RNE. El líder de Podem ha subratllat que els cinc eixos de reforma que proposa Podem "són fonamentals", però ha argumentat que el partit morat, en solitari, "no podrà", i per això, en principi, renunciarpà a formalitzar la petició que es modifiqui la Constitució. 

Aquesta posició s'enquadra en el corrent defensat per Iglesias, dins de Podem, respecte a les limitacions de la feina de oposició al Parlament, que ell vol superar donant la batalla al carrer. En aquest sentit, el dirigent morat ha recordat que el Congrés va aprovar recentment augmentar el salari mínim a 800 euros, però el Govern li ha imposat al PSOE "apujar-lo menys de la meitat", fins als 707,6 euros mensuals. Per això, en la seva opinió i la dels sindicats, el pacte a què van arribar dijous els dos principals partits és una "presa de pèl". 

QÜESTIONA LA FEINA D'OPOSICIÓ DEL PSOE

Notícies relacionades

"Els que pretenien apuntar-se el punt", ha manifestat en relació amb els socialistes, "al final potser els sortirà el tret per la culata", ha advertit. Així mateix, ha vaticinat que el PSOE, a més del sostre de despesa, també acabarà recolzant els pressupostos, per la qual cosa "serà difícil" per a aquest partit "fer creure a algú que no està afavorint" un PP que, en mans de Mariano Rajoy, "fa el que li dóna la gana" i veta, perquè la llei l'hi permet, certes lleis emanades de les Corts. 

A aquest respecte, ha defensat la seva absència en els actes d'aniversari de la Carta Magnaabsència aniversari  amb dos arguments: per un costat, que els principals partits converteixen en "paper mullat" diversos preceptes d'aquesta i, en segon lloc, perquè "homenatjar la Constitució i menysprear el parlament és una barbaritat" i una "presa de pèl".