Podem inclou la consulta en la reforma de la Constitució

La modificació inclou més drets socials i mesures contra la corrupció

Pablo Iglesias estén la mà per dialogar «amb tothom» passat el 20-D

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Va ser l'oficialització d'un compromís sostingut en públic en multitud d'ocasions. Podem garanteix que si arriba al Govern després del 20-D impulsarà una reforma de la Constitució que permeti que Catalunya decideixi en referèndum vinculant si advoca per la independència o prefereix seguir a Espanya.

El que era fins ara una opinió informal de la direcció del partit va quedar ahir formalitzat com a promesa electoral en boca del secretari general, Pablo Iglesias, que va expressar al consell ciutadà la seva voluntat de defensar el dret de decidir, convençut que és una cosa que «correspon a la gent de manera lliure». A punt de segellar el programa electoral, que es donarà a conèixer a principis de novembre, Iglesias va expressar a les seves tropes que el partit  defensarà «la unitat en la plurinacionalitat», és a dir, permetrà un referèndum vinculant i farà campanya a favor del «no».

L'ABAST  / El dret a decidir és un dels cinc grans canvis a la Constitució que Podem portarà al programa electoral. Prometen també un canvi del sistema electoral que posi fi a les circumscripcions provincials; un acord per despolititzar la justícia; que la Carta Magna inclogui la vivenda, la sanitat i l'educació com a drets fonamentals, i que es blindi contra la corrupció prohibint les portes giratòries.

El discurs d'Iglesias va estar carregat d'humilitat, agraïments i, per primera vegada de forma tan explícita, va estendre la mà a altres forces polítiques. Amb les enquestes situant-los a la baixa i l'auge de Ciutadans amarrat als titulars, Iglesias va subratllar que a Podem actuaran amb responsabilitat i que estan disposats per al diàleg. Malgrat que el secretari general no es va endinsar en el seu discurs inicial -l'únic que va ser en obert als mitjans de comunicació- a concretar noms ni partits, sí que va subratllar que la seva mà «està estesa per parlar amb tothom».

Notícies relacionades

CONDICIONS PER A PACTES / «Us proposo que digueu al nostre país que toca fer cinc grans acords per al canvi constitucional a Espanya», va defensar, i després de detallar-los, va afegir: «Amb aquests cinc elements podem assenyalar que nosaltres som responsables i que estem disposats a parlar amb tothom». ¿Significa «fer grans acords» i «parlar amb tothom» que Podem portarà aquests cinc punts a la taula de converses postelectorals quan les enquestes anuncien que no hi haurà majories absolutes? Les fonts oficials del partit ho neguen, i insisteixen que de les paraules d'Iglesias no se n'ha d'inferir que les propostes s'hagin de negociar, ni que siguin tampoc línies infranquejables per a eventuals acords.

¿Es tracta llavors de propostes renunciables? No hi ha resposta, perquè l'única oficial és que Podem surt a guanyar, que el seu líder està «en plena forma» i que s'hi deixarà la pell perquè no es conforma amb el mal auguri que vaticinen les enquestes: convertir-se en el nou partit frontissa.