PACTE POLÍTIC

El salari mínim es fixa en 707 euros al mes el 2017

Forma part de l'acord entre el Govern i el PSOE en el marc de l'objectiu de dèficit i els Pressupostos de l'Estat per a l'any que ve

undefined36477797 madrid 01 12 2016  rueda de prensa de antonio hernando esta 161201125413

undefined36477797 madrid 01 12 2016 rueda de prensa de antonio hernando esta 161201125413 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa
Mercedes Jansa

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El salari mínim interprofessional (SMI) el 2017 pujarà a 707,6 euros mensuals per 14 pagues, un increment del 8%, que s’aproxima bastant als 800 euros que han demanat els sindicats CCOO i UGT i a la proposició de llei d’En ComúPodem aprovada pel ple del Congrés la setmana passada, que no va recolzar el PP.

La decisió, fruit d’un pacte entre el Govern i el PSOE, es reflectirà en un decret llei que aprovarà avui el Consell de Ministres. Els sindicats CCOO i UGT accepten la mesura però consideren que l’acord polític ha perjudicat el diàleg social, del qual forma part aquest assumpte.

La proposta va ser presentada ahir a la tarda pel secretari d’Estat d’Ocupació, Juan Pablo Riesgo, als secretaris d’acció sindical de les dues centrals, Ramón Górriz i Gonzalo Pino, i als responsables de relacions laborals de CEOE, Jordi García Viña, i de CEPIME, Teresa Díaz de Terán.

No obstant, els agents socials ja estaven avisats. L’anunci l’havia realitzat al matí el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, que va qualificar la pujada del 8% de l’SMI com una «condició sine qua non» perquè el partit socialista recolzés l’objectiu de dèficit i de deute proposat pel Govern davant el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) reunit gairebé al mateix temps que el de diàleg ­social.

«L’hi hem deixat clar al Govern. El salari ha de posar-se en uns anys en la mitjana europea. Estem disposats que aquest país creixi i a ajudar sempre que es donin determinats requisits», va dir Hernando a la COPE.

També el portaveu del PP, Rafael Hernando, va donar per fet l’acord polític des de primera hora del matí mentre que la dirigent d’Units Podem Carolina Bescansa posava en dubte que el PSOE fos capaç d’imposar al PP la seva exigència.

DURESA SINDICAL

UGT i CCOO van qualificar d’«avanç insuficient» la pujada de l’SMI, encara que no es produïa un increment tan gran des del 2005, quan va pujar el 7,9%. La reclamació de les centrals era que se situés l’any que ve en 800 euros per arribar al 60% del salari mitjà al finalitzar la legislatura (950 euros el 2020), com estableix la Carta Social Europea.

Segons els sindicats majoritaris, el pacte polític suposa un revés després de mesos de reivindicar aquesta mesura mitjançant cartes al president del Govern i la recent convocatòria de mobilitzacions que, segons un comunicat conjunt, ­havien influït en la decisió de l’Executiu.

Notícies relacionades

Per això, CCOO i UGT critiquen amb duresa el «procediment» utilitzat pel Govern «al prendre al diàleg social una negociació com la de l’SMI i situar-la en l’àmbit polític i parlamentari». D’encara més greu qualifiquen la decisió que l’SMI sigui aprovat pel Consell de Ministres amb un decret que «devalua i fins i tot nega el debat democràtic al Parlament». H