pròxim consell de ministres

El Govern limitarà els pagaments en efectiu a 1.000 euros

La mesura pretén facilitar la supervisió fiscal, frenar el frau de l'IVA i aflorar l'economia submergida

undefined33704863 madrid 29 04 2016 politica  rueda de prensa posterior al con160902193446

undefined33704863 madrid 29 04 2016 politica rueda de prensa posterior al con160902193446 / J M PRATS

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / BARCELONA

El Govern limitarà a 1.000 euros els pagaments en efectiu sense control d'Hisenda. El Govern aprovarà aquest divendres en el Consell de Ministres un conjunt de mesures per lluitar contra el frau fiscal i la majoria estaran centrades en l'IVA. Fonts pròximes a les negociacions que manté l'Executiu sobre els Pressupostos Generals de l'Estat del 2017 han indicat a Efe que el Govern ha preparat un decret llei que inclou la limitació del pagament en efectiu als 1.000 euros, en lloc dels 2.500 euros actuals, amb l'objectiu de frenar el frau a l'IVA i l'economia submergida. L'efectivitat d'aquesta mesura és discutible, ja que els que vulguin defraudar poden fragmentar els pagaments per evitar la supervisió. 

A més, s'aprovarà el subministrament immediat d'informació de l'IVA, una mesura que va quedar pendent en l'última legislatura del PP i que s'havia previst que entrés en vigor l'1 de gener del 2017.

El subministrament immediat d'informació de l'IVA és un nou sistema de gestió de l'IVA per a empreses i professionals, basat en informació en temps real i que agilitza les devolucions, proporciona al contribuent les dades fiscals per a la seva declaració i millora el control tributari.

Es tracta d'una adequació del tràmit a les noves tecnologies que previsiblement només serà obligatori per a les grans empreses, grups d'IVA i inscrits en el règim de devolució mensual, un col·lectiu del voltant de 62.000 contribuents, mentre que per a la resta serà voluntari.

Notícies relacionades

El col·lectiu obligat a acollir-se al nou sistema de subministrament immediat d'informació (SII) representa el 80% de la facturació total dels subjectes passius d'IVA a Espanya, tal com va assenyalar el director general de l'AEAT, Santiago Menéndez, quan va presentar aquest projecte en l'anterior legislatura del PP.

El tercer pilar del pla de lluita contra el frau que aprovarà el Consell de Ministres és l'enduriment en els pagaments ajornats, una mesura que també suposarà increment d'ingressos a les arques públiques.