NEGOCIACIÓ PRESSUPOSTÀRIA

PP i PSOE pacten un altre ajust per al 2017 però sense retallades socials

Hisenda oferirà a les autonomies un objectiu de dèficit del 0,6% del PIB

El Govern busca al voltant de 5.000 milions addicionals en l'impost de societats i apujarà impostos a l'alcohol i el tabac

PP i PSOE pacten un altre ajust per al 2017 sense retallades socials / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i el PSOE tenen pràcticament ultimat l’acord que, segons fonts de la negociació, hauria de permetre desbloquejar la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2017, així com poder enviar aquest cap de setmana a Brussel·les un document fiable sobre el compromís del Govern del Partit Popular amb la reducció del dèficit públic.

L’acord deixa en un segon terme Ciutadans malgrat que el partit d’Albert Rivera va ser l’únic que va firmar un pacte per a la investidura de Mariano Rajoy. Montoro es va desentendre de les 150 mesures incloses en el text d’aquest acord i advoca per una reinterpretació del document molt més general, amb l’objectiu general del creixement econòmic i la creació d’ocupació. «Així és com hem d’entendre el compromís amb Ciutadans», va dir al Congrés.

L’acord PP-PSOE, pendent de vistiplau definitiu, inclou assignar a les autonomies un objectiu de dèficit del 0,6% del PIB per a l’any que ve, així com aplicar a l’Estat mesures sobre l’impost de societats que permetin una recaptació addicional el 2017 d’entre 4.500 i 5.000 milions per la via de frenar la compensació de pèrdues acumulades en els anys de crisi, sobretot.

També s’han acordat pujades en els impostos especials sobre alcohol (sobre begudes espirituoses; no sobre vi i cervesa) i tabac (en principi, l’impost d’hidrocarburs queda fora de les pujades) i la implantació d’un tribut especial sobre les begudes ensucrades que podria neutralitzar el ja anunciat per la Generalitat.

A més s’han acordat noves mesures de gestió sobre l’IVA i un pla contra el frau fiscal que inclou baixar de 2.500 a 1.000 euros el pagament màxim en efectiu.

El principi d’acord entre el PP i el PSOE fa referència a un procés gradual d’elevació del límit màxim de cotització de la Seguretat Social. Les xifres seran determinades en el marc del Pacte de Toledo i del diàleg social amb els agents socials.

Totes aquestes mesures haurien de reportar entre 7.000 i 8.000 milions d’euros addicionals de recaptació l’any 2017, que seran la clau per poder reduir el dèficit des del 4,6% del PIB del 2016 al 3,1% el 2017 sense emprendre retallades de despesa.

SOSTRE DE DESPESA

Així, es va acordar que el sostre de despesa del Pressupost per al 2017 no serà inferior al realment executat el 2016, que podria situar-se al voltant dels 118.000 milions (uns 5.000 milions per sota de l’aprovat inicialment, rere els ajustos adoptats al llarg del 2016).

En definitiva, l’acord obre la porta a l’aprovació al Parlament del repartiment de l’objectiu de dèficit del 3,1% del PIB del 2017 (uns 36.000 milions) entre Estat, comunitats autònomes, ajuntaments i Seguretat Social i, de passada, que el Govern pugui aprovar el sostre de despesa màxima per als Pressupostos de l’Estat. El PSOE encara no aclareix si s’abstindrien o si votarien a favor dels objectius de dèficit. Una qüestió a part serà la tramitació del projecte de llei de Pressupostos de l’Estat.

MÉS MARGE PER A LES AUTONOMIES

L’acord PP-PSOE s’obre a assignar un objectiu de dèficit del 0,6% a les autonomies per al 2017 (uns 6.900 milions). Aquest serà l’objectiu que el ministre Montoro plantejarà avui als representants autonòmics al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), al qual també assistirà la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i per al qual, finalment, es preveu comptar amb la presència del conseller Oriol Junqueras.

Això suposa una dècima de PIB menys que l’objectiu fixat per al 2016 (0,7%). No obstant, en milions d’euros, el marge serà més gran el 2017, ja que l’objectiu del 0,6% s’aplicarà sobre un PIB més gran.

Els representants socialistes havien posat al damunt de la taula un objectiu del 0,7% per a les comunitats autònomes el 2017. Hisenda va defensar el 0,5%. Finalment s’estudia aplicar el punt mitjà, del 0,6%, després que el PSOE hagi plantejat que aquella dècima a la qual renuncien serveixi per alleujar la Seguretat Social.

Notícies relacionades

Per a Catalunya passar d’un objectiu de dèficit del 0,5% al 0,6% el 2017 suposa guanyar uns 100 milions més de marge pressupostari.

REPARTIMENT DELS OBJECTIUS DE DÈFICIT

El repartiment dels objectius de dèficit inclou un percentatge entre l’1,5% i l’1,6% per a l’Estat, mentre que la diferència (al voltant d’1 punt de PIB) correspondria a la Seguretat Social. Per als ajuntaments es projecta equilibri pressupostari sabent que podran aconseguir un superàvit d’unes quatre dècimes de PIB (el 0,4%, uns 4.600 milions d’euros), que podrien servir de coixí per encaixar el dèficit més gran que, amb tota seguretat, obtindrà la Seguretat Social.