Audiència Nacional

L'inici del judici de Gürtel, pendent d'un magistrat

El lloctinent de Correa i 20 acusats més recusen el jutge De Prada

La Sala Penal nomena instructor el magistrat Martínez Lázaro

 

  / EFE / SERGIO BARRENECHEA

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El considerat ‘número 2’ de la trama Gürtel, Pablo Crespo, i una vintena d'acusats estan cremant el seu últim cartutx per intentar endarrerir el judici que està previst que comenci dimarts que ve contra el pitjor cas de corrupció que afecta el PP, el relatiu a les contractacions fetes per administracions governades per aquest partit i les empreses de Francisco Correa. Crespo va recusar el magistrat José Ricardo de Prada, i una vintena d'acusats, entre ells l'extresorer del partit Luis Bárcenas, s'han anat adherint a la petició. La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha designat avui instructor de l'incident, per estricte ordre de repartiment, el magistrat Javier Martínez Lázaro.

La defensa de Crespo ja havia anunciat que en cas que la recusació li correspongués a Martínez Lázaro, també el recusaria, perquè, segons afirma, va recolzar el primer instructor del 'cas Gürtel', Baltasar Garzón, durant el judici a què va ser sotmès per les escoltes que va acordar en la causa i pel qual va acabar apartat de la carrera judicial.

L'instructor de l'incident de recusació és el que ha de determinar si rebutja totalment la pretensió de la defensa, per extemporània (les recusacions només tenen alguna possibilitat d'èxit si es presenten abans de 10 dies després de conèixer-se el motiu pel qual es produeix la impugnació) o per falta de fonament. Si, en canvi, acordés tramitar l'incident, l'inici del judici es podria haver d'endarrerir, ja que hi ha molt poc marge per deixar-lo resolt abans del dia 4, que és quan està assenyalat el començament de la vista oral.

Els motius al·legats per Crespo per apartar del judici el magistrat De Prada, de tarannà progressista, és la seva amistat amb l'exjutge Baltasar Garzón i la suposada relació professional que mantindria la seva filla amb un advocat que exerceix l'acusació en una altra de les peces del cas, la relativa als papers de Bárcenas, en què s'investiga la caixa B amb què el PP es va finançar durant almenys 18 anys.

Notícies relacionades

Del principal judici del 'cas Gürtel' ja en van ser apartats els magistrats de la Secció Segona Enrique López i Concepción Espejel. El Ple de la Sala Penal de l'Audiència va entendre que la seva vinculació amb el PP (tots dos havien sigut elegits vocals del Consell General del Poder Judicial a proposta d'aquest partit; a més, López era assidu dels cursos organitzats per la fundació FAES, presidida per José María Aznar) impediria al tribunal complir amb la imatge d'imparcialitat necessària per impartir justícia.

Pel mateix motiu, López i Espejel tampoc podran jutjar el 'cas dels papers de Bárcenas'. El Ple de la Sala Penal estudiarà demà la recusació presentada contra els dos magistrats en dues peces més de Gürtel, les relatives als contractes firmats amb les empreses de Correa a Jerez de la Frontera i amb AENA.

Temes:

Cas Gürtel