DECISIO JUDICIAL

L'Audiència aparta els jutges López i Espejel del cas dels papers de Bárcenas

Consideren que estan contaminats pels seus vincles amb el PP

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El ple de l'Audiència Nacional ha apartat els jutges conservadors Enrique López i Concepción Espejel per jutjar els papers de Bárcenas pels mateixos motius pels quals no els va acceptar per enjudiciar 'el cas Gürtel', és a dir, pels seus vincles amb el PP.

La decisió, igual que en l'ocasió anterior, s'ha adoptat per majoria. La recusació va ser plantejada per les acusacions populars, que van denunciar que aquests togats havien perdut la imparcialitat perquè havien participat en conferències organitzades per la FAES, el laboratori d'idees del PP. A més, els dos jutges van escalar en la carrera judicial amb el suport del partit conservador, que va votar a favor dels seus nomenaments.

Els jutges recusats van negar que la seva relació amb el PP posés en dubte la seva imparcialitat. No obstant, el ple de la sala penal va adduir que López havia cobrat per donar conferències a FAES i va recordar que va ser nomenat vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a proposta del PP. El Govern de Mariano Rajoy, a més, el va designar magistrat del Tribunal Constitucional, càrrec del qual va dimitir després que donés positiu en un control d'alcoholèmia quan conduïa una motocicleta sense casc pels carrers de Madrid.

LES PREVISIONS

Notícies relacionades

Per la seva part, en el cas d'Espejel es va tenir en compte que va ser nomenada vocal del CGPJ pel Senat en una votació en què va participar Luis Bárcenas abans d'abandonar la seva acta després d'aparèixer vinculat amb la xarxa Gürtel.

L'Audiència Nacional té previst celebrar aquest judici la pròxima tardor. Al banc dels acusats s'asseuran cinc persones, entre elles Bárcenas que s'enfronta a una petició fiscal de cinc anys de presó. En aquestes dates també es vol celebrar la vista del 'cas Gürtel'.