CRISI A LES FILES SOCIALISTES

Díaz insinua que farà un pas al davant arran de la negativa de Sánchez a dimitir

El cap del PSOE avisa que no plegarà ni tan sols si fracassa el seu pla de celebrar primàries i congrés

Els crítics al líder s'imposen en una tensa reunió interna del grup parlamentari

“Estaré on vulguin els meus companys, al capdavant o a la cua” / EFE / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

Després d'un temps aferrada a declaracions de baixa intensitat, aquest dimarts Susana Díaz, presidenta d'Andalusia i alhora màxima responsable de la totpoderosa federació andalusa socialista, ha sortit a la palestra amb clares intencions: enviar un seriós avís a Pedro Sánchez i un missatge a la resta del partit. "Seré on sigui útil als companys, on ells em posin, al davant o a la cua". Díaz es pronunciava així a Puerto Real (Cadis), on la premsa li ha preguntat directament si pensava disputar-li el lideratge a Sánchez. La seva resposta ha sigut immediatament interpretada de manera general com una insinuació, com una advertència en tota regla que arribava tot just unes hores després que l'ara secretari general hagués assegurat, a la SER, que no pensava dimitir ni tan sols si el seu polèmic pla de convocar ara primàries i un congrés fallés. És a dir, ni tan sols perdent la votació que se celebrarà en el comitè federal (que compta amb 200 membres) dissabte que ve a Madrid

"No em plantejo dimitir, estic assumint la meva responsabilitat [...]. Per descomptat que no dimitiré", ha subratllat Sánchez quan se li ha plantejat si la seva carrera política depenia de si l'esmentat comitè li dóna la raó o li gira l'esquena en uns dies. Les seves paraules han provocat alguns suports (el PSE, el PSC, l'organització balear) i un nou reguitzell de crítiques i matisos, així com significatius silencis: els seus portaveus al Congrés i al Senat, Antonio Hernando i Óscar López, han optat per callar i remetre's a les paraules del seu cap, mentre en el si del grup parlamentari a la Cambra baixa s'ha produït, a porta tancada, un viu debat entre partidaris i detractorsviu debatpartidaris i detractors sobre la intenció del secretari general. Els crítics s'han imposat en nombre. 

La presidenta del PSOE, Micaela Navarro, ha asseverat que Sánchez potser hauria de marxar si resulta desautoritzat pel seu comitè. El president d'Astúries, Javier Fernández, ha titllat de "fora de lloc" el congrés exprés que es pretén celebrar. El PSOE d'Aragó no es quedarà enrere i ha avançat el seu vot en contra del calendari impulsat per Sánchez. El diputat Eduardo Madina, per la seva banda, ha fet èmfasi que dissabte també s'ha de discutir per què els socialistes tenen resultats "cada vegada pitjors" i deixar clar que primer hi ha el país, després el partit i per últim "els interessos d'algun dirigent del PSOE".

EL 25-S I LA CULPA

Però el cap dels socialistes sembla disposat no fer cas davant de tant de soroll, encara que per al comú dels mortals pugui resultar insuportable. Pensa que els resultats a les urnes s'han d'interpretar segons el context --Díaz li ha retret que sigui capaç de donar la culpa del 25-S als barons "que guanyen eleccions" iell no assumeixi responsabilitats-- i que el seu futur en el partit ha de dependre únicament de l'opinió de la militància. La que, al seu entendre, també és la que hauria d'assenyalar, a través d'unes primàries el 23 d'octubre, seguides d'un congrés el primer cap de setmana de desembre, el camí a seguir pel PSOE davant el bloqueig que viu Espanya.

¿Els socialistes s'han d'abstenir davant un nou intent d'investidura de Mariano Rajoy per evitar eleccions o intentar un govern alternatiu? També aquestes qüestions, segons Sánchez, han de quedar en mans de les bases socialistes i no dels seus dirigents, clarament dividits. Els militants, segons el seu plantejament, podran elegir entre ell i el seu projecte (seguir en el "no és no" i intentar un govern alternatiu encara que l'aventuri acabi en eleccions) i els altres aspirants a dirigir el PSOE que s'atreveixin a fer un pas al davant i defensar una altra proposta. "Com a líder del PSOE, el que no puc permetre és que se m'intenti imposar una decisió que no comparteixo [al·ludint a una possible abstenció] per administrar-la", ha rematat.

CAMINS I DRECERES 

Notícies relacionades

S'ha de veure si la insinuació de Díaz es converteix en candidatura a primàries, o si els anomenats crítics troben una fórmulauna fórmula, com desitgen, perquè aquest procés s'endarrereixi i s'allunyi prou del final que se li vulgui posar a aquesta legislatura acabada de néixer, ja sigui en forma de Govern de Rajoy, d'un altre popular, d'un conjunt de partits (difícil amb els vetos entre C’s i Podem i el rebuig de socialistes als independentistes) o de la convocatòria de terceres eleccions. Sánchez espera que els que fins ara han estat muts o en un ambigüitat calculada es pronunciïn i donin la cara, diu.

Per veure també queda si, com alguns sostenen, s'exploren fins i tot dreceres per avortar un comitè que es promet explosiu i s'estudia la possibilitat de forçar una gestora i, per tant, la caiguda de Sánchez. Del que ja no hi ha dubte és que les ferides mal tancades al PSOE s'han obert en canal després del 25-S i compliquen un pronòstic.