Divisió en el grup parlamentari socialista davant la proposta de Sánchez

Onze diputats qüestionen la celebració d'un congrés i quatre surten en defensa dels plans del secretari general

tecnicomadrid35695346 gra169  madrid  27 09 2016   el portavoz del psoe en el cong

tecnicomadrid35695346 gra169 madrid 27 09 2016 el portavoz del psoe en el cong

1
Es llegeix en minuts

Com a avançament de la tensió que probablement es manifestarà dissabte al comitè federal del PSOE, el grup parlamentari socialista ha mantingut aquest dimarts un viu debat al voltant dels plans de Pedro SánchezPedro Sánchez de convocar un congrés al desembre. En una reunió a porta tancada que ha durat més de dues hores, han intervingut 15 diputats (15 més no han pogut parlar perquè la cita s'ha interromput per l'inici del ple): 11 eren contraris a l'estratègia del secretari general i quatre hi estaven a favor. 

Les veus crítiques han estat protagonitzades especialment pels parlamentaris andalusos, encara que també han alçat la veu contra el congrés dos diputats de Castella-la Manxa, un de basc, un d'extremeny i un de valencià. A la sortida de la reunió, el secretari de política federal i cap de llista per Sevilla, Antonio Pradas, ha celebrat que "una majoria" de parlamentaris hagi "expressat les seves objeccions" davant l'estratègia de Sánchez. Pradas ha considerat a més que espera que el corrent crític sigui majoritari també dissabte. 

No obstant, altres diputats, pròxims a Sánchez, han expressat al final que del debat al Congrés no se'n poden extreure conclusions sobre el que passarà al comitè federal. Alguns parlamentaris culpen el portaveu, Antonio Hernando, d'haver donat peu al debat, al començar la reunió parlant de la situació difícil que viu el PSOE. 

L'ABSTENCIÓ

En qualsevol cas, segons els presents, l'únic que ha defensat clarament que el principal partit de l'oposició s'abstingui per facilitar la investidura de Mariano Rajoy ha sigut José María BarredaEduardo Madina ha reclamat que el comitè federal estudiï les conseqüències dels mals resultats electorals a Galícia i País Basc, però no ha concretat quina postura hauria d'adoptar el seu partit per evitar les terceres eleccions

Notícies relacionades

Entre els que s'han posicionat a favor de la proposta de Sánchez, destaca l'expresident del Congrés Patxi López, si bé ha dit que tenia "molts dubtes" sobre la conveniència de celebrar l'assemblea socialista de forma immediata al poder coincidir amb la precampanya en cas de terceres eleccions.

També han avalat Sánchez el diputat madrileny Rafael Simancas, el navarrès Jesús Fernández i el mallorquí Pere Joan Pons, segons les fonts consultades.