CAP A UNA NOVA RELACIÓ CATALUNYA-ESPANYA

Federalisme, manual d'ús

"Ja és hora que li perdem la por", assegura Victoria Camps, coautora de 'Qué es el federalismo'

rpascual34172082 barcelona  6 de junio de 2016  entrevista con vict160607171032

rpascual34172082 barcelona 6 de junio de 2016 entrevista con vict160607171032 / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

El federalisme arribarà. Així ho creuen Federalistes d'Esquerres, convençuts que aquesta doctrina que ja defensaven fa més d'un segle Francesc Pi i Margall i Antoni Rovira i Virgili s'acabarà imposant a Espanya. La filòsofa i catedràtica Victoria Camps, el degà de Ciència Política de la UAB Joan Botella i el professor d'Economia Aplicada Francesc Trillas, membres de la direcció d'aquesta entitat federalista, que expliquen al llibre 'Qué es el federalismo' (Editorial Catarata) per què creuen que és la millor manera de resoldre l'encaix de Catalunya i Espanya.

"Ja és hora que li perdem la por al federalisme i que ens el creiem de veritat. Que no sigui simple propaganda. A mi em sembla que el federalisme és el futur i s'ha de pensar des de marc mental", sentencia Victoria Camps, per a la qual més que una tercera via entre "la independència i l'immobilisme del PP", el model federal és "l'única via". En aquest sentit aplaudeix que Units Podem s'hagin unit a una reclamació que només defensava amb determinació el PSOE, en general, i el PSC, en particular (no és casual que Manuel Cruz, president de Federalistes d'Esquerres, sigui el número 2 de la llista del PSC al Congrés).

L'exsenadora del PSC reconeix que "l'Estat autonòmic ha entrat en un cert cansament, ja que s'ha quedat a mig camí en competències, reconeixement de singularitats i model de finançament, que necessita una revisió més a fons". L'error, segons ella, ha sigut que el que s'ha fet és crear comunitats autònomes descentralitzades. "Aquest no és l'esperit federal, que ha de ser la mentalitat de cogovern i que junts tenim alguna cosa a fer. Això és molt complicat, no es resol amb llei sinó amb un canvi d'actitud".

CANVI DE XIP

L'editorial Catarata va trucar a la porta de Federalistes d'Esquerres perquè plasmessin en un llibre la tesi que defensen des que van crear aquesta associació fa quatre anys. "Fa quatre anys que estem intentant explicar-nos a nosaltres mateixos i a la gent que el federalisme és la millor opció de futur i al llibre intentem aclarir-ho des del punt de vista conceptual, polític i econòmic". Camps assenyala que "no hi ha un model federal tancat cap al qual anar. És un procés, un 'work in progress', s'ha de voler tenir la voluntat d'anar cap aquest model que serà diferent de l'alemany, del suís de qualsevol dels que existeixen".

La filòsofa explica que el federalisme es combina malament amb els "nacionalismes potents", tant el català com el nacionalisme espanyol "jacobí" que representen el PP i Ciutadans, que considera vestigis del passat. "És anacrònic per a Espanya però també per a Europa: quan

"Els Estats són  "Els Estats són cada vegada menys sobirans i reclamar sobirania per no poder decidir res és absurd"

Notícies relacionades

critiquem que no s'acaba de construir critiquem que no es converteix en una Europa federal -apunta-. S'ha de canviar el xip al cap de l'Estat-nació del segle XIX. Els Estats són cada vegada menys sobirans i reclamar sobirania per no poder decidir res és absurd".

De totes maneres considera que la proposta federal hauria d'incloure l'opció de poder decidir la independència de part de la federació si persisteix la demanda d'una part de voler escindir-sew, en la línia del que va fer la llei de la claredat canadenca amb el Quebec. "El model canadenc és el més adaptable a la nostra situació. Però per seguir-lo hi hauria d'haver primer un acord dels partits espanyols, no només els catalans". De totes maneres abans d'arribar a aquesta llei de la claredat, que planteja un referèndum si una majoria qualificada d'una federació insisteix a separar-se, Camps abans abordaria una sèrie de reformes que "potser acontentaven la majoria dels catalans que estan vivint demanant independència". Des del seu punt de vista, la majoria de canvis en clau federal es poden abordar sense haver de canviar la Constitució.