El PSOE dilueix el federalisme en la seva proposta d'acord de govern

Els socialistes no inclouen el principi d'ordinalitat i el reconeixement de singularitats en el text enviat als grups

El document fa gestos als partits d'esquerra i advoca per renegociar el dèficit amb Brussel·les

undefined32714697 madrid 08 02 2016 politica el secretario general d160208194820

undefined32714697 madrid 08 02 2016 politica el secretario general d160208194820 / David Castro

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els socialistes han enviat aquest dilluns el document que servirà de base per a un hipotètic acord de govern que porti Pedro Sánchez a la Moncloa. El text, de 53 pàgines, suposa un resum sense novetats del programa amb què el PSOE va concórrer a les eleccions el 20 de desembre, i hi tenen gran importància les seves mesures més d'esquerra (en matèria de llibertats, política econòmica i regeneració), però la seva proposta de reforma de la Constitució en un sentit federal està molt diluïda.

L'escrit no inclou ni el reconeixement de les singularitats de les autonomies ni el principi d'ordinalitat, perquè les comunitats més riques no perdin llocs després d'aportar a la solidaritat. És a dir, que no quedin "en pitjor condició relativa de qui contribueix respecte a qui se'n beneficia", segons va definir el Tribunal Constitucional en la seva sentència sobre l'Estatut. Les dues iniciatives estaven recollides en la proposta que el PSOE va aprovar a finals d'octubre. Aquesta vegada, no obstant, el document es limita a assenyalar que vol “desenvolupar el concepte d'Estat federal”. En una primera versió, el text parlava d'impulsar-lo "encara que sigui mínimament", però el partit ho ha corregit després, i ha assegurat que es tractava d'un error. 

Els socialistes són més concrets en altres aspectes de la reforma de la Carta Magna, com el “reconeixement de nous drets civils i polítics”, el “reconeixement com a drets fonamentals de drets socials i incorporació de garanties sobre la seva dotació pressupostària”, la “supressió de la preferència de l'home sobre la dona en la successió a la Corona”, la “revisió de les bases del sistema electoral”, la “modificació de la composició i funcions del Senat”, la “revisió dels aforaments” i la “incorporació de la Unió Europea a l'ordenament constitucional”.

UN "EXECUTIU PROGRESSISTA"

Quan va ser proposat com a candidat a la presidència del Govern pel Rei, Sánchez va dir que buscava suports a “l'esquerra i a la dreta”. Els socialistes aspiren a convèncer partits molt diferents, com Podem i Ciutadans (que s'exclouen mútuament), al voltant d'un Executiu “progressista, reformista i de canvi”.

En aquest sentit, el document, tot i no oferir cap novetat respecte al programa electoral, sí que recull en un lloc principal les seves propostes més d'esquerra: des de la creació d'un ingrés mínim vital per a les famílies més desafavorides amb menors a càrrec, fins a un pla d'emergència social, passant per l'impuls de la llei de memòria històrica, aprovar una llei de mort digna i endurir el règim d'incompatibilitats davant les portes giratòries estenent el període fins als cinc anys.

Notícies relacionades

Els socialistes, per últim, també advoquen per “acordar amb Brussel·les un camí gradual, realista i equilibrat de consolidació fiscal a quatre anys que situï el dèficit en l'entorn de l'1% el 2019”, desbloquejar les llistes electorals, acabar amb l'amnistia fiscal, derogar la reforma laboral i aprovar un nou estatut dels treballadors.

L'escrit s'ha enviat a tots els grups polítics als quals el PSOE ha demanat el seu suport per a la investidura de Sánchez: Ciutadans, IU, el PNB, Coalició Canària, Compromís i Podem, tot i que el partit morat ha posat com a condició per negociar als socialistes que plantin la força liderada per Albert Rivera. Al no comptar amb el seu suport, el document no s'ha enviat ni al PP ni a ERC ni a Democràcia i Llibertat.