Els primers 20 refugiats procedents de Grècia arriben a Madrid

Al grup hi ha 13 sirians i set iraquians, que seran acollits les pròximes hores a Barcelona, Sevilla i Saragossa

El Govern de Rajoy creu haver donat "un decidit" impuls a un procés d'acollida criticat per l'oposició per la seva lentitud

Arribada dels primers 20 refugiats sirians a Espanya, procedents de Grècia. / MINISTERI DE L'INTERIOR

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Ja són a Madrid els primers 20 refugiats provinents de Grècia. El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, i la secretària general d'Immigració i Emigració, Marina del Corral, han sigut els membres de l'Executiu central que s'han encarregat de rebre aquest dimarts al matí a l'aeroport d'Adolfo Suárez Madrid-Barajas aquesta vintena de ciutadans que provenen de Síria (13) i de l'Iraq (7) i que seran acollits les pròximes hores a Barcelona (10) Sevilla (1) i Saragossa (9).

Aquestes 20 persones componen vuit famílies, integrades per un total de set homes, cinc dones i vuit menors d'edat. Al trepitjar terra espanyol, a totes se'ls ha donat el corresponent document d'autorització d'entrada en territori espanyol i posteriorment han sigut traslladades a les localitats on seran acollides, segons fonts oficials.

 

El segon trasllat de refugiats des d'Atenes està fixat per al dia 30 de maig. Són un total 45 sol·licitants d'asil que seran acollits a Àlaba (3), Astúries (7), Illes Balears (8), Guadalajara (2), Guipúscoa (6), Madrid (13) i Valladolid (6). Són 21 grups familiars, compostos per un total de 22 homes, vuit dones i 15 menors. 25 dels traslladats són de nacionalitat siriana, mentre que 19 tenen nacionalitat iraquiana i una persona de la República Centreafricana.

CONTROVÈRSIA POLÍTICA

Els 20 ciutadans que ja han aterrat a Madrid es converteixen en l'avançada de la quota total de 150 refugiats procedents de territori grec que han de ser rebuts a Espanya en compliment del programa comunitari de reubicació creat per fer front a les conseqüències humanitàries de la guerra de Síria. Amb l'arribada de la quota d'aquest dimarts, el Ministeri de l'Interior creu que ha donat un "decidit impuls" al procés d'acollida de refugiats, segons afirma en un comunicat oficial que ha remès als mitjans. 

La lentitud amb què el Govern de Mariano Rajoy ha posat en marxa el procés ha sigut motiu de controvèrsia amb l'oposició política, comunitats i ajuntaments de diferent signe els últims mesos. Segons les autoritats populars, l'Administració espanyola s'ha hagut de cenyir als ritmes que s'han marcat des de Grècia i Europa derivats dels problemes d'identificació i de gestió dels enormes fluxos de refugiats arribats a la Unió. Però no tots comparteixen aquest criteri i han sigut molts i variats els retrets que han rebut els conservadors per, segons el PSOE, Podem, Ciutadans i altres organitzacions, actuar amb desídia i desgana en un assumpte tan rellevant. La Comissió Europea va arribar fins i tot a retreure la inacció de l'Executiu espanyol.

L'acollida de refugiats va ser motiu d'un dels escassos plens monogràfics que es van produir en la legislatura fallida nascuda de les eleccions del 20-D. Allà, pràcticament tot l'arc parlamentari que no estava ocupat pel PP va criticar les autoritats espanyoles que només s'haguessin donat la benvinguda fins llavors a 18 refugiats que procedien d'Itàlia. Ara, el Govern en funcions ha accelerat el procés i, segons va anunciar fa dies el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, es preveu que a finals del mes de juny ja hi hagi a Espanya 586 refugiats -200 via reubicació des de Grècia i Itàlia, i 386 via reassentament des del Líban i Turquia.     

Notícies relacionades

 

"Com a primer pas per a l'acollida d'aquestes 586 persones, des d'avui i fins a l'1 de juny es produiran quatre trasllats de refugiats, tres des de Grècia (84 persones) i un des d'Itàlia (27 persones), que suposarà l'acollida d'un total de 111 sol·licitants d'asil en nou dies. 52 són de nacionalitat siriana, 31 de nacionalitat iraquiana, 26 de nacionalitat eritrea i 2 de la República Centreafricana", s'especifica des de l'Executiu en funcions.