LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Un empresari va obtenir 30 milions en contractes a dit del PP valencià

El jutge del 'cas Imelsa' creu que José Adolfo Vedri va finançar il·legalment el PP amb comissions del 3%

L'exconseller Gerardo Camps va carregar a l'erari 42.000 euros en restaurants entre el 2007 i 2011

jrico32585956 valencia 28 1 16  pol tica  operaci n taula   el p160509163243

jrico32585956 valencia 28 1 16 pol tica operaci n taula el p160509163243

1
Es llegeix en minuts
Laura L. David
Laura L. David

Periodista

ver +

Més de 30 milions d'euros en adjudicacions arreglades per les administracions que controlava el PP a la Comunitat Valenciana: conselleries, diputacions, empreses públiques, l'Ajuntament de València... Aquest és, almenys en part, el balanç del compte de resultats de l'empresari José Adolfo Vedri, detingut arran de l'operació Taula per la presumpta trama de finançament il·legal del PP valencià durant l'etapa de Francisco Camps.

Segons ha revelat aquest dilluns la cadena SER, Vedri era un dels principals finançadors en la trama del 3% del PP valencià. Ho feia a través de la seva agència de comunicació Engloba i 14 empreses més de la seva propietat, amb què va obtenir contractes de forma irregular de la Generalitat Valenciana des de 1999, època encara d'Eduardo Zaplana com a president, encara que les contractacions arreglades s'estendrien i engrandirien amb la presidència de Camps, a partir del 2003.

SENSE PUBLICITAT I AMB URGÈNCIA

La documentació de la peça principal del 'cas Imelsa' a què ha accedit l'emissora demostra que la majoria d'adjudicacions es van fer pel procediment negociat sense publicitat, en què el Govern valencià convidava tres empreses, totes propietat de Vedri. Alternativament, també s'usava el procediment d'urgència, que permetia l'adjudicació a dit i evitava el concurs públic.

Notícies relacionades

L'empresari de capçalera dels populars hauria obtingut així la campanya informativa sobre la grip del 2010 (731.555,54 euros), les de prevenció d'incendis i la de publicitat del Servei Valencià d'Ocupació, d'entre 780.000 i 900.000 euros. Com a contrapartida a aquests contractes, Vedri hauria pagat una comissió al PP valencià de prop del 3%. La cadena SER ja va revelar, citant fonts de la investigació del cas, que Camps era el “recaptador” d'aquests diners per al partit.

60 EMPRESARIS I POLÍTICS IMPUTATS

La peça principal del ‘cas Imelsa’, destapat arran de les gravacions del penedit Marcos Benavent, manté imputats 60 empresaris i càrrecs populars, entre ells l'expresident de la Diputació de València i del PP provincial, Alfonso Rus. Se'ls investiga per delictes de suborn, prevaricació, malversació, tràfic d'influències, frau, falsedat i blanqueig en relació amb una xarxa de corrupció infiltrada en diverses administracions públiques, i en què els seus integrants se servien dels seus llocs de responsabilitat per arreglar contractes i cobrar comissions il·legals a canvi d'adjudicacions fraudulentes.