ENTREVISTA AL PALAU DE LA GENERALITAT

Rivera demana a Puigdemont que s'impliqui en la reforma constitucional

El líder de C's també reclama al president que negociï un nou finançament

Munté defensa el referèndum i la immersió lingüística i apunta coincidències en el terreny econòmic i social

 

  / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Cordialitat, punts de discrepància, però també coincidències en terrenys com l'econòmic. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit aquest divendres amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Una trobada que ha durat aproximadament una hora i mitja i en què Rivera ha reclamat al Govern català i als partits que el recolzen que s'impliquin en la reforma del sistema de finançament autonòmic, en una reforma constitucional i un pla d'infraestructures. La immersió lingüística, que els divideix a tots dos, ha ocupat molt pocs minuts de la cita.

“Si els partits independentistes volen tornar a la taula de reforma constitucional, serà bo per al país i, si no, serà dolent per a Catalunya i per al conjunt d'Espanya”, ha afirmat Rivera, que ha afegit que sobre el finançament té la impressió que el Govern català es vol asseure a la taula. En canvi, dubta que Convergència i Esquerra vulguin intervenir quan s'abordi una reforma de la Carta Magna. El líder de Ciutadans ha recalcat que el seu partit "no recolzarà mai la ruptura" ni la independència perquè considera que aquesta és una "via morta i de tensió política"

El Govern català recorda que la reforma de la Constitució no entra en els seus plans, encara que no es tanca a abordar-la en el cas que arribés i assenyala que correspon als grups parlamentaris impulsar-la i fer les propostes que considerin pertinents.

La portaveu, Neus Munté, ha explicat que en "polítiques actives contra la pobresa, aspectes econòmics i socials" hi ha "coincidències" entre les dues parts. També ha assenyalat una coincidència respecte a l'exigència d'un sostre de dèficit a les autonomies per part de l'Estat, si bé en la seva compareixença prèvia Rivera havia reclamat tant a l'Estat com a les autonomies que s'ajustin. "No es pot dir que la culpa és de les autonomies o de l'Estat, tots han contribuït a incrementar el dèficit", ha assenyalat Munté.

LA LLENGUA

Notícies relacionades

La portaveu ha afirmat que, per contra, el model educatiu català, basat en la immersió lingüística, és motiu de discrepància amb Ciutadans. Munté ha defensat la proposta de la Generalitat de celebrar un referèndum sobre la independència de Catalunya. "Són qüestions irrenunciables en què no hi ha coincidència amb Ciutadans i el senyor Rivera", ha afegit. També ha deixat en mans dels partits la posició a adoptar respecte a una eventual reforma constitucional. "Aquest suposat projecte encara no està posat sobre la via", ha apuntat. I sobre la reforma del model de finançament ha reiterat que la Generalitat no liderarà una reforma" perquè ja s'ha produït en el passat i és una reforma "clarament insuficient" perquè a Catalunya hi ha un mandat a les urnes i una majoria al Parlament en favor del procés independentista.

DARD A RAJOY

Rivera, en referència a les fallides negociacions per a la investidura, ha insistit una vegada més a reclamar una taula de negociació entre el PSOE, Ciutadans i el PP, però a la vegada ha acusat el president del Govern, Mariano Rajoy, d'immobilisme. "Vam plantejar una taula de continguts i d'equips, tinc la sensació que Rajoy no autoritza els seus equips perquè vol que tot segueixi igual i que ell segueixi sent president", ha argumentat.