Puigdemont repta PSOE, Ciutadans i Podem a un referèndum pactat

En un article a 'The Guardian', el president adverteix que si no és així la ruta sobiranista seguirà endavant

 

  / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / Barcelona

El president Carles Puigdemont adverteix als principals partits estatals que si no s'accepta la celebració d'un referèndum pactat sobre la independència de Catalunya, el Govern seguirà endavant "amb el mandat democràtic" que van rebre els partits independentistes el 27-S. 

En un article al diari britànic 'The Guardian', Pugidemont recorda que si no es pacta aquest referèndum, el full de ruta sobiranista inclou un recorregut de 18 mesos per preparar "les lleis i les institucions d'Estat necessàries" perquè Catalunya faci la transició a la independència amb un referèndum. 

Notícies relacionades

Al text, Puigdemont reitera la volunta de diàleg amb Espanya. "La frustració més gran és no tenir un Govern a Madrid capaç" d'establir negociacions que el president qualifica de més urgents que mai donada la majoria sobiranista del Parlament. És clau, afegeix, que existeixi un Govern a Madrid disposat a negociar políticament en lloc de seguir l'"obstruccionisme legal dels anys de Rajoy".

És per això que el nou president insta els partits espanyols a tractar "la qüestió catalana tan seriosament com mereix, seria molt millor per a Espanya i el conjunt d'Europa", apunta, si existeix "coratge polític" i pactar amb Catalunya un referèndum. Una negociació que inclogui com executar la separació si el referèndum obté una resposta favorable. Insisteix Puigdemont que aquesta opció serà sempre millor que mantenir el rebuig i "l'ús del Tribunal Constitucional per llançar obstacles" contra l'opció de la via democràtica.