Puigdemont creu que el pacte PSOE-Ciutadans certifica el fracàs de la tercera via

"Estic convençut que si Sánchez governés, no convenceria", afirma el president

El Govern activa una comissió sobre els interessos del deute, a petició de la CUP

 

  / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El debat d'investidura al Congrés ha centrat bona part del debat al Parlament, en una sessió de control al Govern en què el president Carles Puigdemont ha criticat el contingut de l'acord entre el PSOE i Ciutadans, que ha qualificat de "preocupant". Puigdemont ha afirmat que el fracàs previsible de la investidura de Pedro Sánchez representarà les "exèquies de la tercera via". "És un pacte decebedor per inconcret i insuficient respecte a les aspiracions d'una bona part de la població de Catalunya, està traçant un camí imaginari difícil de recórrer respecte a Catalunya, estic convençut que [Pedro Sánchez] no governarà i si ho fes no convenceria”, ha afegit.

Puigdemont s'ha mostrat disposat al diàleg respecte a l'oferta de Podem d'un referèndum pactat, però davant la probabilitat que aquesta proposta no tingui èxit, ha reiterat que el Govern tirarà endavant el seu full de ruta independentista. "Mentrestant, anirem tirant endavant i si algú ens ha de dir alguna cosa, que no és ara ni serà avui, ja ens ho farà saber", ha afegit. El representant de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha reclamat al Govern català que no es posi "de perfil" respecte a les negociacions estatals i adopti una posició activa, i ha defensat l'opció del referèndum, que ara accepta també Junts pel Sí. "Benvinguts al club", ha ironitzat.

Notícies relacionades

Els grups del PP i Ciutadans han retret els últims moviments de la Generalitat i de Junts pel Sí respecte a la fórmula parlamentària de les ponències de les lleis de "desconnexió" (davant la tesi dels serveis jurídics del Parlament, que ho desaconsella) i als canvis en l'estructura del Govern respecte als organismes de desenvolupament de l'autogovern, així com el canvi de denominació de la Conselleria d'Exteriors. La representant de Ciutadans, Inés Arimadas, ha acusat Puigdemont d'"enganyar a tothom", tant els no independentistes com als partidaris de la secessió perquè "els diu que el Constitucional ja no és competent però van corrent a presentar al·legacions". El popular Xavier García Albiol ha afirmat que el Govern català busca la confrontació amb el Govern espanyol i "mareja la perdiu".

Gestió dels interessos del deute

D'altra banda, Puigdemont s'ha compromès, a instàncies de la CUP, a posar en marxa una de les ofertes que va fer Junts pel Sí a la CUP per aconseguir el seu suport: una comissió que estudiï el deute de la Generalitat i els interessos que paga a entitats financeres. El diputat de la CUP Joan Garriga ha reclamat la informació sobre els venciments del deute a curt termini, els interessos de demora en alguns casos i ha instat a incorporar més ingressos per al Govern procedents de les persones amb més ingressos. El president no ha donat dades concretes sobre renegociació amb entitats financeres concretes i ha derivat el debat a l'actuació del Govern central, que exerceix un "segrest dels diners dels catalans" en relació amb la reducció, per exemple, d'avançaments pendents de cobrament per part de la Generalitat. "Que l'Estat no especuli ni jugui amb els diners dels catalans", ha afirmat.