Pols per la bandera republicana

El Govern insta a retirar l'ensenya tricolor que han hissat diversos ajuntaments valencians

 

  / JUAN CARLOS CÁRDENAS

2
Es llegeix en minuts
CARLOS CUÉLLAR / BARCELONA

Fa 85 anys que la localitat basca d'Éibar va ser la primera a alçar la bandera republicana la matinada del 13 al 14 d'abril de 1931. Aquell matí, des dels balcons de les principals ciutats espanyols es va hissar la tricolor entre enrenou i crits per la nova etapa política que començava. 

Vuit dècades després, aquest dijous al matí l'Ajuntament de València no ha aixecat cap bandera, però sí que ha col·locat una pancarta que commemora la designació de la ciutat com a capital republicana entre 1936 i 1937. La pancarta uneix gràficament una bandera republicana i una senyera valenciana i llueix a la façana principal del consistori.

La decisió va a càrrec de l'alcalde Joan Ribó i de Compromís i es tracta d'un gest pactat entre els grups polítics que conformen l'executiu local, PSPV-PSOE i València en Comú. L'acció busca no suscitar problemes amb el Govern central, ja que la normativa que obliga a mantenir en les institucions les banderes i símbols reconeguts oficialment.

'VELLES FERIDES I FANTASMES'

La Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana ha enviat un requeriment als ajuntaments que hagin penjat banderes republicanes perquè les retirin per complir així la Constitució i perquè suposen "una provocació" que "obre velles ferides i fantasmes".

El delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, ha transmès en un comunicat el malestar de l'Executiu davant la pancarta de València i l'hissament d'ensenyes tricolor en municipis com Xirivella i Puçol. Aquesta decisió, ha manifestat Moragues, és "una provocació i fomenta la polèmica de divisió i confrontació, obre velles ferides i fantasmes i és una demostració més del sectarisme amb què governen alguns dirigents polítics".

També ha aprofitat per recordar la recent sentència de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó que dicta que no es pot fer ús de la bandera republicana ni al balcó principal d'un ajuntament, ni en qualsevol de les seves façanes o finestres, es tracti o no d'un pal, o qualsevol altre tipus d'exhibició pública.

TAMBÉ A CADIS

Notícies relacionades

A Cadis, l'equip de govern municipal, liderat per José María González, 'Kichi', alcalde de Cadis, també s'ha sumat a la iniciativa i durant el dia d'avui llueix la bandera republicana a la façana de l'ajuntament gadità.

En una nota de premsa, l'ajuntament ha comunicat que es tracta d'un acte emmarcat en el programa d'activitats confeccionat per la Delegació de Memòria Històrica, i que comprèn així mateix el "descobriment d'una placa en record de l'alcalde i els regidors de l'Ajuntament de Cadis que van ser assassinats després de l'aixecament militar per les seves idees polítiques", segons diu el citat document.

Hissada la bandera republicana a l'Ajuntament de Cadis https://t.co/MN98toeDDX pic.twitter.com/ty1ABY5lEa — Diari de Cadis (@diariocadiz) 14 d'abril de 2016