La (in)estabilitat parlamentària de JxSí i la CUP

Els anticapitalistes han fet perdre als seus aliats tres votacions en el ple i 10 en les comissions

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En l’acord que van subscriure Junts pel Sí i la CUP els anticapitalistes garantien per escrit l’«estabilitat parlamentària». La realitat és que aquests tres mesos han sigut de tot menys estables. La divisió sobiranista s’ha evidenciat al ple del Parlament, on la CUP ha fet perdre a la coalició de Govern tres votacions. També a les comissions, on ha quedat en minoria en 10 votacions, tres ahir mateix.

En plena discussió per la seva moció rupturista, els cupaires van recolzar ahir les proposicions del PSC per destinar diners a construir dues escoles, una a Lleida i una altra a Santa Perpètua de Mogoda. Totes dues van prosperar. Igual que la proposta de finançar les obres en un altre centre de Santa Coloma de Gramenet, on els cupaires un altre cop van deixar sol el seu aliat.

MÉS FRICCIONS EN EDUCACIÓ

És la prova que en educació és on més friccions hi ha. JxSí es va quedar sense suport en dues votacions sobre el finançament a les guarderies, moció que també va perdre al ple per un error de Marta Rovira al marcar el sentit del vot.

Aquell mateix dia, la CUP es va sumar en el ple a la petició de la resta de l’oposició en contra dels tancaments de línies de l’escola pública previstos per al curs que ve. Una decisió que va agreujar el malestar a ERC i Convergència pel suport de la CUP a una moció dels socialistes que instava l’Executiu català a revertir la privatització d’ATLL. Malgrat l’oposició cupaire, JxSí va salvar els concerts als col·legis que segreguen per sexe gràcies al PP.

Notícies relacionades

Les abstencions de la CUP han impulsat dues propostes sobre transport sanitari del PSC i una de Sí que es Pot sobre el copagament de l’atenció dels dependents. JxSí es va abstenir per no quedar-se sola en minoria en tres iniciatives més. 

A més de les tensions amb la CUP, JxSí ha lidiat amb les internes, que han portat a donar llibertat de vot en debats sense consens: sobre la retirada del monument franquista de Tortosa i en dues votacions sobre la reforma laboral en el ple de la pobresa. Demà, sobre la moció rupturista al ple, JxSí i la CUP tornaran a votar dos punts per separat.