JxSí i la CUP votaran diferent en dos punts de la moció rupturista

Els dos grups han registrat aquest dimarts a la Cambra una esmena conjunta

La Mesa acorda seguir amb la tramitació del text, que es votarà dijous

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts pel Sí i la CUP han acabat pactant una esmena a la moció de la CUP que insta a accelerar la ruptura amb Espanya. Tot i que està firmada pels dos grups parlamentaris, la fórmula elegida passa per votar dijous de manera separada els punts en què no hi ha acord.

JxSí es posicionarà en contra dels punts tres i quatre del text, que inciten els càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les «institucions no democràtiques de l’Estat espanyol» i defensen que els Mossos d’Esquadra no actuïn com a policia judicial i desatenguin els requeriments procedents de l’Audiència Nacional.

Encara que els cupaires es resistien a «descafeïnar» la seva proposta, finalment han acabat acceptant rebaixar el to d’algunes parts de la seva iniciativa. Si la moció inicial demanava «no atendre» la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la resolució aprovada el 9 de novembre passat, l’esmena pactada assenyala que el Parlament «reitera els objectius» de la resolució, sense parlar de desatendre el Constitucional per no posar en una situació complicada la Mesa. Aquest òrgan ja va advertir que, si no hi havia modificacions de la moció, plantejaria votar en el ple retirar-la de l’ordre del dia.

L’escrit consensuat ratifica «la ferma voluntat de seguir portant a terme les actuacions previstes i aprovades» per la Cambra catalana «per aconseguir i culminar democràticament la independència, i per tot això, el Parlament reitera els objectius continguts en la declaració del 9-N».

Abans d’arribar a un acord amb la CUP en aquest text, la majoria de membres de Junts pel Sí a la Mesa van desestimar les peticions de Ciutadans, el PSC i el PPC de reconsideració de la moció. En el seu escrit per rebutjar les seves sol·licituds, la Mesa va argumentar que «no es pot atribuir a la sentència del TC la capacitat de restringir el lliure exercici futur de les funcions parlamentàries, perquè és notòriament desproporcionat i contrari a la mateixa jurisprudència constitucional».

Notícies relacionades

Després d’aquesta decisió, C’s va acusar la Mesa de desistiment de funcions. «Els membres de la Mesa intenten esprémer el reglament per no incórrer en responsabilitat penal, però per primera vegada hi incorreran per desistiment de funcions. Haurien d’haver impedit que es votés», va sentenciar Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans.

CRÍTIQUES A PODEM

Carrizosa va aprofitar per denunciar, en clau madrilenya, que «Podem s’ha posat al costat de la ruptura». Cosa que no havia passat, ja que Catalunya Sí que es Pot no va participar en la votació i, encara que haguessin votat junts els socialistes, els populars i la formació taronja, la majoria de Junts pel Sí s’hauria acabat imposant a la Mesa. 

El Govern aposta pel vot electrònic en les eleccions "constituents"

El Govern català ha aprovat les línies d'actuació amb l'objectiu d'implantar el vot electrònic per a catalans a l'estranger en les pròximes eleccions al Parlament, que, segons el full de ruta sobiranista, haurien de ser les "constituents" d'un nou Estat. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha assegurat que es podrà desplegar dins de la llei orgànica del règim electoral general, malgrat que seria "desitjable" una llei electoral catalana que des de fa dècades s'encalla al Parlament.