La CUP manté el pols per la desobediència

La formació marca línies vermelles en la negociació de la moció rupturista amb Junts pel Sí

Turull (CDC) demana retirar les referències als Mossos d'Esquadra

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Espases alçades. A les portes de la decisiva negociació que s'obrirà aquest dilluns entre la CUP i Junts pel Sí sobre la moció rupturista dels anticapitalistes que tant ha fet enfadar JxSí, els cupaires marquen tres línies vermelles sobre les quals asseguren que no pensen cedir, al mateix temps que Convergència els exigeix que no posin els Mossos d'Esquadra entre l'espasa i la paret.

La CUP mantindrà el nucli dur de la seva proposta i no pensa cedir ni en les referències a la desobediència, ni a reiterar la vigència de la moció de "desconnexió" votada el 9 de novembre passat, ni en la reclamació que els Mossos d'Esquadra no executin els requeriments de l'Audiència Nacional contra l'independentisme.

Els anticapitalistes han reunit aquest diumenge desenes de càrrecs locals i diputats al Parlament en la campanya "sense por, desobeïm per la independència" en un acte al Fossar de les Moreres de Barcelona. Allà els discursos han insistit en el concepte que "sense desobediència no hi ha independència", com ha reiterat el parlamentari Benet Salellas. No només això, la CUP redobla el pols i convoca una manifestació el 7 de maig en favor d'aquest desacatament a decisions de l'Estat en relació amb la moció del 9-N (declarada nul·la pel Tribunal Constitucional) o a l'ús de la bandera estelada en ajuntaments catalans. En l'acte s'ha reclamat la "sobirania popular" per sobre de la "legalitat espanyola", en paraules de l'alcaldessa de Berga, Montse Vernturós. També s'ha reclamat directament a les institucions catalanes que recolzin tots els actes de desobediència d'alcaldes i regidors independentistes.

La proposta de Junts pel Sí

Notícies relacionades

Les posicions són molt llunyanes al que Junts pel Sí proposarà avui a la CUP: un canvi substancial en el text perquè es parli "en positiu" respecte a la continuïtat del procés sobiranista enfront de l'Estat però sense referències a desobeir ni tampoc que els Mossos es neguin a executar decisions judicials de l'Estat. Aquest és el plantejament alternatiu que, segons ha explicat Jordi Turull en declaracions a Rac-1, es posarà sobre la taula dels diputats anticapitalistes, que ahir insistien que només acceptarien "matisos" respecte al redactat de la seva proposta.

Junqueras, optimista

La tensió entre JxSí i els cupaires és notable, fins al punt que fa unes setmanes l'expresident Mas va avisar que si la CUP no recolza els pressupostos que presentarà ben aviat el nou Govern la legislatura es podria donar per finalitzada. El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha llançat un missatge d'optimisme. "La nostra tasca és gestionar la realitat, no inventar-nos nous escenaris de futur que no existeixen", ha afirmat, reiterant que la seva prioritat és "obtenir el suport de la CUP" als comptes.