El Govern es mostra dividit sobre si ha d'acceptar el control del Congrés

Sáenz de Santamaría, que és qui decideix, rebutja que es pugui examinar ministres en funcions

Margallo admet que ell estaria disposat a comparèixer al Parlament i Fernández Díaz suggereix consultar al TC

 

  / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El Govern de Mariano Rajoy està dividit sobre si ha d'accedir o no que el Congrés exerceixi el control sobre l'activitat i les decisions del poder Executiu, ara en funcions. Així, aquest dijous va sortir a la palestra el secretari d'Estat de relacions amb les Corts, José Luis Ayllón –mà dreta de Soraya Sáenz de Santamaría- a anunciar que no es permetrà en aquestes circumstàncies. És una posició que s'aferra al ‘legalisme’ i a precedents que existeixen en Parlaments com a l'andalús o el català, entre altres. Però segons sembla no tots els ministres comparteixen la premissa, com va admetre la mateixa Santamaría al dir que alguns dels seus companys estarien “encantats” de comparèixer.

De fet, després que els grups de l'oposició s'hagin queixat d'aquesta negativa a retre comptes a les Corts, el titular d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va assegurar a TVE que no comparteix el criteri de la vicepresidenta (a qui va apuntar com a responsable de la decisió), encara que l'acata, mentre que el titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz, sosté que el millor seria consultar el Constitucional què s'ha de fer, per exemple, davant un assumpte com una Cimera europea on es prenen decisions. No obstant, un informe que la Moncloa ha elaborat sobre el tema assenyala com a via jurisdiccional adequada per dirimir possibles diferències la Sala del Contenciós administratiu de l'Audiència Nacional.

“No estaríem parlant d'un jutjat, estaríem parlant en tot cas d'un conflicte de jurisdicció entre dos poders de l'Estat, que seria l'Executiu i el legislatiu. Si el poder legislatiu considerés que hi ha fundades raons per exigir que el president comparegués i en el seu cas tingués la seva aprovació per poder recórrer a aquest Consell Europeu, estaríem davant un conflicte que hauria de dirimir el Tribunal Constitucional", va afirmar Fernández Díaz a RNE.

L'IMPULS I LA COHERÈNCIA

Per la seva banda, García-Margallo va admetre que ell, personalment, estaria disposat a informar el Congrés del que afecta el seu departament. "Si la secretaria d'Estat [de relacions amb les Corts] diu que hi he d'anar, la meva voluntat és jugar sempre, però sortiré quan l'entrenador em tregui", va recalcar. I en aquest context va recordar que és la vicepresidenta "qui decideix quan surten els jugadors al terreny i quan es queden a la banqueta". "Jo sóc bastant impulsiu i se m'ha de frenar de tant en tant", va fer broma.

Se li va preguntar per la qüestió a Santamaría després del Consell de ministres. Va insistir que els populars que segueixen ocupant la Moncloa saben que estan en funcions i no adopten decisions “polítiques” i que, per tant, no han ni poden sotmetre's al control de les Corts actuals. “Nosaltres tenim la confiança de les Corts anteriors no de les actuals”, va recordar la també portaveu governamental.

Notícies relacionades

Així, ha demanat “coherència” a l'oposició, que demana que l'Executiu consensuï una posició comuna abans d'anar a Brussel·les, precisament per estar en funcions, i després pretén sotmetre els seus membres al control com si tinguessin capacitat política, ha dit. Per justificar la seva postura, a més d'informes propis, en va esgrimir un del parlament andalús que es pronuncia en aquesta línia i el fet que a Catalunya no hi hagués control al Govern en funcions d'Artur Mas.

Els refugiats i la recerca de "consens" 

El Govern en funcions ha decidit que sigui el seu secretari d'Estat per a la UE qui, dimecres, comparegui al Congrés per “consensuar” amb l'oposició la postura que Espanya, 24 hores després, haurà de defensar a Brussel·les en una cimera en què es decidirà el futur dels refugiats. Els grups del Congrés pretenien que fos Mariano Rajoy qui donés explicacions. L'Executiu s'hi nega. De fet, la vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría demana no fer “política” amb un tema tan delicat. El socialista Pedro Sánchez, com altres dirigents de l'oposició, reclama que es voti “no” a l'acord perquè Turquia s'ocupi del col·lectiu.