COMIAT D'UN SÍMBOL DEL SOBIRANISME

Milers de persones homenatgen Muriel Casals davant del Parlament

"El millor homenatge que et podem fer, complir el teu somni", ha asseverat el president Puigdemont

Jordi Pujol assisteix al seu primer acte públic des que va ser imputat per blanqueig

Sentit record al Parlament: Complirem el teu somni, proclama Puigdemont. / PARLAMENT

Sentit record al Parlament: Complirem el teu somni, proclama Puigdemont.
Una imatge de la diputada de JxSí va presidir l’escenari de l’acte de l’homenatge.

/

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ningú s'ha volgut perdre l'adéu a Muriel Casals. Personalitats de la política i també de molts altres àmbits, famosos i anònims, familiars, amics i gent que sense conèixer-la l'apreciava s'han citat dins i, sobretot, a fora del Parlament, on milers de persones han omplert el cor del Parc de la Ciutadella per acomiadar una diputada que despertava simpaties per sobre de les sigles. 

"El millor homenatge que et podem fer, complir el teu somni", ha sentenciat Carles Puigdemont, president del Govern, que va concedir dimarts a Casals la Medalla d'Or, la màxima distinció de la Generalitat. El president ha volgut destacar que "el nou país també portarà el teu nom i el de totes les muriels que inspiren una societat millor". Companys a Junts pel Sí, Puigdemont ha explicat que "el fil conductor de la vida de Muriel era l'interès pels altres". 

Totes les intervencions han incidit en el seu somriure i la capacitat de generar consensos. Una cosa que molts van descobrir a partir del 27-S, després que fos elegida diputada, però que a Òmnium Cultural ja coneixien des de feia temps. "Els 'murielistes' ja sabíem el seu compromís, tenacitat per buscar consensos per dialogar i la seva vehemència", ha reconegut Jordi Cuixart, president de l'entitat en què Casals es va abocar des del 2010 fins que va acceptar integrar-se com a independent en les files de Junts pel Sí. Cuixart està segur que aquesta capacitat per crear complicitats d'aquesta "mestra de vida, ciutadana raonable, bona persona i dona lliure" haurien sigut molt apreciades en la comissió que presidia, la del procés. 

Carme Forcadell, que com Cuixart ha assenyalat formava un tàndem inseparable amb Muriel, s'ha tornat a emocionar al parlar de Casals, com ja li va passar al demanar un minut de silenci per la difunta dimecres en l'emotiu primer ple després de la seva mort. "És dolorós assumir la seva pèrdua i parlar d'ella en passat", reconeixia la presidenta del Parlament. Després d'haver compartit mil i una històries l'últim lustre, ha apuntat que "era ferma en els seus principis però tenia un respecte absolut pels de les altres persones" i que el millor ensenyament que deixava era "que va demostrar que es poden liderar grans canvis amb un somriure". "Adéu companya, adéu mestra, adéu estimada amiga", ha dit per acabar davant la mirada dels expresidents Pasqual Maragall, José Montilla i Jordi Pujol. Aquest últim, en el seu primer acte públic des que va ser imputat per blanqueig de diners, ha marxat després de l'acte oficial. 

EMOTIU COMIAT POPULAR

Notícies relacionades

Però la part més emotiva de l'homenatge s'ha viscut al carrer. "Va arribar al Parlament per ser veu de tots i el seu comiat d'honor només pot ser al carrer, perquè el Parlament  no oblidi

Llach ha cantat  'Abril 74', en què l'últim vers, 'quan guanyem el combat', s'ha fos amb crits d'independència

mai que és del carrer, és de tots. Veniu, per favor, que ens abraçarem", ha convidat Cuixart. En un passeig dels Til·lers ple de gent de totes les edats, Arcadi Oliveres, amb qui Muriel impartia classes d'Economia a la universitat, ha reconegut que era el seu "amor platònic", la cuinera Ada Parellada ha recordat les reunions amb Muriel en el grup de Dones amb Davantal i Xavier Sala i Martín aquella professora d'Economia que amb una "mirada noble i tendra i curiosa" comminava els joves universitaris a qüestionar-ho tot. "Una marxista que ens feia que qüestionar tot el que ens havien dit tots els altres professors de la carrera". Cuixart i els expresidents d'Òmnium Jordi Porta i Quim Torra van prometre ser fidels als valors de Muriel. "Era el somriure de la revolta", ha rematat Forcadell. I, després que es projectés un fragment del cèlebre discurs de Muriel en què reclamava "no buscar el somni, nosaltres som el somni", Lluís Llach ha pujat a l'escenari per tancar l'acte cantant 'Abril 74' en què l'últim vers, "'quan guanyem el combat'", s'ha fos amb els crits d'"independència".