Entrada en vigor de la normativa
Catalunya preveu regularitzar 200.000 immigrants els pròxims dos anys
El nou reglament d’estrangeria permetrà als que es troben en l’"economia submergida" passar a la "real", diu el delegat del Govern

Catalunya, com la resta d’Espanya, s’enfronta al repte d’implementar la reforma del reglament d’estrangeria aprovat per l’Executiu de Pedro Sánchez amb l’objectiu d’incorporar un bon nombre de migrants al mercat laboral. Ahir, el delegat del Govern a la comunitat, Carlos Prieto, i la consellera de Drets Socials de la Generalitat, Mònica Martínez, van explicar les principals novetats de la reforma. Es calcula que, amb aquesta, Catalunya podria regularitzar en dos anys la situació de 200.000 persones d’origen migrant.
La nova reforma del reglament d’estrangeria, aprovada el novembre de l’any passat, però que entrarà en vigor aquest mes de maig, amplia les possibilitats perquè les persones d’origen migrant aconsegueixin un permís de treball. Ja sigui perquè han vingut a estudiar o perquè tenen familiars molt pròxims que ja estan vivint a Espanya. Els canvis afecten tant les persones que ja estiguin vivint a Espanya, però no tinguin permís de treball, com les contractades en origen que puguin fer les empreses. També s’habilita una autorització específica per a aquelles persones que al seu dia van tenir permís de treball, però que, per determinats motius, el van perdre.
Aportació a la societat
El delegat del Govern va defensar l’aportació dels migrants a la societat, ja que sense ells "no hi hauria el sistema de drets i llibertats que componen l’Estat del benestar". "Suposen un 1% del cost de la Seguretat Social, però contribueixen al 10% dels seus ingressos", va afegir. Ara del que es tracta, doncs, és aconseguir que aquest reglament d’estrangeria permeti als que es troben en l’"economia submergida" passar a "l’economia real".
Perquè l’aplicació del reglament sigui una realitat –i perquè es compleixin les previsions i promeses de l’Administració–, les oficines d’estrangeria tindran un paper decisiu. És per això que Prieto va assumir el compromís de reforçar el personal tant dels funcionaris com dels interins. No en va donar una xifra exacta, però es va comprometre a reforçar la plantilla entre un 30% i un 40% des d’ara fins a l’octubre.
Notícies relacionadesUn altre factor clau perquè el reglament s’apliqui de forma eficaç és la coordinació entre administracions, en aquest cas entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya. La consellera Martínez va garantir tota la col·laboració i va reivindicar Catalunya com una "terra d’acollida" al llarg de la seva història. "Molts som fruit d’aquest fenomen migratori", va dir. També va recordar que el mateix president Illa va definir que són catalans i catalanes "totes les persones que venen a millorar Catalunya".
A més, va defensar les bondats de regularitzar persones d’origen migrant i incorporar-les al mercat laboral. Per a ella, el precedent a tenir en compte és la regularització de 600.000 persones que es va portar a terme sota el mandat del socialista José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2011). Citat un estudi que assegura que amb aquesta regulació va augmentar l’ocupació formal i es va reduir la informal –l’economia submergida– "sense generar un perjudici als salaris i a la taxa d’ocupació".
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- En dos anys Catalunya vol incorporar 200.000 migrants al mercat laboral amb el nou reglament d’estrangeria
- Detectades obres il·legals en una reforma de Consell de Cent
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Pressupostos de 2026 Illa rellançarà el dilluns la llei de barris amb una inversió de més de 800 milions
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Pederàstia a l'Església La família d'un exalumne de Jesuïtes Casp ja mort denuncia després de veure 'La Fugida' que va patir abusos de Francesc Peris
- Unió Europea Barcelona i una quinzena de capitals europees demanen a la UE un fons per a vivenda de 300.000 milions d’euros a l’any
- Editorial Una investigació lenta