Sánchez obre un altre front amb els barons pel préstec de senadors a ERC i DL

Fernández Vara qualifica d'"incomprensible" la decisió i federacions com l'andalusa o l'aragonesa també se'n distancien

El Govern i el PP acusen el líder del PSOE de forjar aliances per arribar a la Moncloa "a qualsevol preu"

undefined26662329 madrid 16 07 2014   pedro sanchez ha recibido esta160115193555

undefined26662329 madrid 16 07 2014 pedro sanchez ha recibido esta160115193555

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Després d'unes setmanes de calma al PSOE, la decisió del partit de prestar quatre senadors ERC Democràcia i Llibertat (DL) perquè tots dos puguin formar grups parlamentaris al Senat ha despertat el malestar dels barons territorials més crítics amb el lideratge de Pedro Sánchez.

De poc va servir que el portaveu socialista al Senat, Oscar López, s'esforcés aquest divendres, des de primera hora, a explicar que la cessió de parlamentaris és una pràctica habitual a la Cambra alta, un gest de “cortesia” que no respon a cap negociació de Sánchez sobre el futur govern, com s'ha encarregat d'agitar el PP. Barons com l'extremeny, l'aragonès o el valencià van expressar, amb més o menys vehemència, en públic les seves reticències a la decisió, a uns dies del comitè federal (que se celebrarà el 30 de gener) en el qual es decidirà la data del pròxim congrés destinat a ratificar Sánchez o a elegir un nou líder.  

El més contundent va ser Guillermo Fernández Vara, president d'Extremadura, que va considerar “inexplicable” que el seu partit hagi prestat senadors a partits que “estan treballant per marxar d'Espanya”. “La direcció ha pres aquesta decisió i jo l'assumeixo, però no l'entenc”, va asseverar.

“AJUDES INDESITJABLES”

En la mateixa línia, l'aragonès Javier Lambán va titllar d'indesitjable qualsevol tipus de col·laboració amb els partits independentistes” i va advocar per “eradicar de forma definitiva” la cessió de parlamentaris entre forces polítiques. I, de forma més suau, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va assenyalar que aquestes ajudes són “anòmales”. Mentrestant, el portaveu parlamentari del PSOE a Andalusia, Miguel Jiménez, va evitar recolzar una decisió que, segons fonts de la federació andalusa, ha causat malestar en l'entorn de Susana Díaz.

Malgrat aquests distanciaments, dimecres, quan la decisió es va debatre al Senat, cap parlamentari va expressar cap retret. Potser els presents no van calcular que el PP i fins i tot el Govern en funcions aprofitarien el gest socialista per fer pressió a Sánchez i intentar, de passada, causar divisió en el seu partit, amb la vista posada a debilitar-lo a ell i a la seva negativa a facilitar que Mariano Rajoy sigui reelegitMariano Rajoy president.

L'INICI DE “LA RUPTURA D'ESPANYA”

Notícies relacionades

Tots a una, els populars van posar en pràctica un 'argumentari' intern conservador en el qual s'acusa el líder del PSOE de prestar-se a “iniciar la ruptura” amb Espanya per arribar al poder. El portaveu parlamentari, Rafael Hernando, va assenyalar que Sánchez està “desesperat” i pretén forjar aliances “al preu que siguin”. I la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, exercint com a tal després del Consell de Ministres, no va tenir manies a titllar l'ajuda a ERC i DL d'“incomprensible” i “dolentíssima”, a més de preguntar-se “a què està disposat a prestar-se” Sánchez per ser investit.

També Ciutadans va criticar la “cessió” socialista. Fins i tot l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colauva carregar contra el “cinisme” socialista cinismeper ajudar l'independentisme mentre impedeix que els satèl·lits territorials de Podem tingui grups parlamentaris propis al Congrés. 

El Govern estudiarà les competències de la nova conselleria d'Exteriors

Unes advertències que no frenen la Generalitat. La CUP va proposar a la junta de portaveus del Parlament una comissió legislativa de Transició Nacional i Procés Constituent que va comptar amb el suport de Junts pel Sí, però sense el suport de la resta de grups. El PP, el PSC i Ciutadans van assenyalar que no hi havia d'haver cap comissió sobre aquest tema, ni d'estudi ni legislativa mentre que Sí que es Pot acceptaria que fos d'estudi.