ACTE DE CONTRICIÓ

La CUP es fustiga i assumeix "errors de bel·ligerància" contra Junts pel Sí

La força anticapitalista entén que la dimissió de dos dels seus diputats serveix de desgreuge amb l'altra coalició sobiranista

cmontanyes32352087 barcelona 8 1 2016  la diputada de la cup  eulalia160109213307

cmontanyes32352087 barcelona 8 1 2016 la diputada de la cup eulalia160109213307

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El acord firmat entre Junts pel Sí i la CUPJunts pel SíCUP per assegurar la investidura de Carles Puigdemont i garantir l’«estabilitat parlamentària» inclou diversos punts en què la força anticapitalista efectua un inèdit acte de contrició i autofustigació política. El partit de l’esquerra radical assumeix que «pot haver posat en risc l’empenta i el vot majoritari de la població» en una negociació que «ha desgastat la base social i popular de l’independentisme». «S’han de reconèixer errors en la bel·ligerància expressada cap a Junts pel Sí», se subratlla. Autocrítica de l’altra part negociadora, cap.

 Segons el document, la CUP es compromet a no votar mai al Parlament en el mateix sentit que els grups contraris a la independència. També garanteix que dos diputats de la força anticapitalista s’incorporaran de forma estable a la «dinàmica» del grup parlamentari de Junts pel Sí i participaran en les deliberacions. 

«ESTÀ FIRMAT» / La diputada Eulàlia Reguant, en declaracions a la premsa, ha aclarit que aquesta participació no significarà que Junts pel Sí passi a tenir 64 escons i la CUP es quedi amb 8. Aquestes dues persones seguiran estant adscrites al grup anticapitalista, però s’implicaran en els treballs de Junts pel Sí. «Està firmat», ha emfatitzat Artur Mas en una roda de premsa en què no s’ha estalviat les crítiques als que han impedit la seva reelecció. 

El cap polític del líder de Convergència serà el trofeu que podran exhibir els anticapitalistes a les seves assemblees. El paper de Pep Consciències se l’hauran de reservar per fer-lo fora de l’hemicicle. A l’interior de la sala de plens, accepten exercir de satèl·lit de l’altra coalició sobiranista amb l’objectiu de l’estabilitat del Govern.

    

RENOVACIÓ DE CARES / El punt cinc de l’acord també estableix que la CUP es compromet a «renovar tant com sigui necessari» el seu propi grup parlamentari «amb l’objectiu de visualitzar un canvi d’etapa i assumir la part d’autocrítica que li correspon en la gestió del procés negociador».

Reguant ha afirmat que encara no s’ha decidit qui seran aquestes persones, però que seran dues, i que seran rellevades «immediatament després del debat d’investidura». El nom d’Anna Gabriel apareix a totes les quinieles, vista l’animadversió mútua entre ella i els sectors de Convergència.

EL SENTIT DEL VOT / «Hi haurà dos diputats que faran un pas al costat com a mostra de generositat», ha comentat Reguant emulant l’expressió utilitzada per Artur Mas. Seguidament, ha matisat que aquestes dues persones no abandonaran el partit. 

«Treballaran amb les mateixes responsabilitats polítiques i organitzatives dins del grup parlamentari i en el si de l’organització, però sense les actes de parlamentàries», ha redundat la CUP en un comunicat.

En el grup anticapitalista encara queden per aclarir diversos serrells. Està previst que avui al matí celebrin un consell polític en què hauran de ratificar l’acord signat i fixar el sentit del vot amb què facilitaran la investidura de Carles Puigdemont. 

Notícies relacionades

Permetran que l’alcalde de Girona, dirigent de Convergència Democràtica i president de l’Associació de Municipis per la Independència, es converteixi en el 130è cap del Govern de la Generalitat, però ho poden fer de diverses maneres. L’abstenció de quatre diputats i el vot favorable de 6 o 10 sís són dues possibilitats que permetrien superar amb els 62 de Junts pel Sí el llindar de la majoria absoluta, situat en 68 escons. 

Una altra incògnita serà el paper present i futur d’Antonio Baños, que va anunciar la seva dimissió després del veto a Mas tot i que no ha renunciat a l’escó. 

Els punts de l'acord què la CUP assumeix culpes

Punt 5. “La CUP posa a disposició de l'acord el compromís de renovar, tant com calgui, el mateix grup parlamentari amb l'objectiu de visualitzar un canvi d'etapa i assumir implícitament la part d'autocrítica que li correspon en la gestió del procés negociador”.