JxSí i la CUP busquen substitut a Mas

La figura de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, es presenta com a possible successor de l'actual president

1
Es llegeix en minuts

Junts pel Sí (JxSí) segueix treballant i manté contactes al límit del termini legal per a la investidura d'Artur Mas com a president amb l'objectiu d'intentar arribar a un pacte amb la CUP. Segons fonts pròximes a la negociació, sobre la taula s'han posat diferents alternatives, que passarien per deixar Mas fora de la presidència de la Generalitat. Una de les principals opcions passen ara per investir Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), com a president. CDC cediria, per tant, el cap de Mas. La contraprestació seria la pràctica desaparició de la CUP del Parlament: dimitirien vuit dels seus 10 diputats, mentre que els altres dos s'inscriurien al grup parlamentari de Junts pel Sí.

D'aquesta manera el Parlament tindria, 'de facto', 127 diputats i la coalició al Govern, 64 escons. És a dir, la majoria absoluta.

Altres opcions que s'estan estudiant passen per una presidència de l'Executiu ocupada o bé per Neus Munté o bé Muriel Casals. 

Els contactes, des que el consell polític ampliat de la CUP de diumenge passat s'hi pronunciés, han sigut constants, els últims ahir, que van acabar, amb les entitats sobiranistes com a mediadores, sense pacte i sense una proposta consensuada sobre la qual construir un acord per a la investidura del president de la Generalitat.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Catalunya Ràdio ha informat que el coordinador general de CDC i negociador de JxSí, Josep Rull, ha cancel·lat l'entrevista que tenia programada per a aquest matí amb l'emissora al·legant que està ocupat amb la negociació.

El marge de maniobra és escàs, no obstant, ja que diumenge a les 23.59 hores expira el termini legal per tenir investit un president, i per això el ple d'investidura s'hauria de convocar d'avui per demà. A més, s'hauria de fer en una sola votació, i per això el candidat necessitaria el suport d'una majoria absoluta, és a dir, de 68 diputats, i que aconseguiria amb els 62 vots de JxSí i 6 dels 10 de la CUP.