ELECCIONS GENERALS

Lluís Orriols: "El pitjor escenari per a CDC són unes eleccions avançades"

El politòleg adverteix que no hi ha garantia que uns nous comicis desbloquegin el mapa electoral a Espanya

rpascual32239291 madrid 23 12 2015   politica  entrevista con el po151224113316

rpascual32239291 madrid 23 12 2015 politica entrevista con el po151224113316 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lluís Orriols, doctor en ciències polítiques per la Universitat d'Oxford i professor a la Carles III de Madrid, analitza el complex mapa polític a Catalunya i Espanya. “Desconcertat” pel baix nivell de participació, no té clar que uns nous comicis resolguin els 'sudokus'.

--¿Han sigut les eleccions del fi del bipartidisme? 

--Hi havia diverses opcions i estem en la de ruptura del sistema de partits com ho coneixíem fins ara i l'entrada en un de nou que no sabem com pot reconfigurar-se. 

--Tothom parlant de Dinamarca com a mirall i ara que arriba un escenari com el danès que obliga a pactes sembla que sigui l'apocalipsi. ¿És per la falta de cultura de pacte?

--Hi ha desconcert per falta de costum a nivell estatal, no a nivell autonòmic, on hi ha una llarguíssima cultura de pacte. Els partits polítics han de buscar aliances pensant en quina posició els situen els pactes. Alguns s'hi juguen, potser no la supervivència, però sí un desgast electoral molt elevat. I PSOE i Podem s'estan disputant l'hegemonia a l'esquerra.

--¿La disjuntiva Rajoy o referèndum és un carreró sense sortida per a Sánchez? ¿Una coalició a l'alemanya el podria deixar 

"Un pacte amb el PP  "Un pacte amb el PP pot tenir conseqüències gairebé mortals per al PSOE. Deixaria Podem líder de l'esquerra i reforçaria el discurs que PP i PSOE són el mateix"

tan tocat com a l'SPD?  --

És molt més dramàtic que a Alemanya. Un pacte pot tenir conseqüències gairebé mortals per al PSOE. Si facilita la investidura del PP deixaria Podem com a líder de l'esquerra i reforçaria el discurs que PP i PSOE són el mateix. 

--¿Canviarien el mapa unes eleccions el 2016 tant a la Moncloa com a la Generalitat? ¿I, en aquest cas, qui seria el més beneficiat?

--Amb aquesta altíssima volatilitat, és complex saber què passarà en tres mesos. Si hi ha noves eleccions, hem de tenir la convicció que no ens portaran al mateix escenari. No tenim garantia que sigui així perquè els blocs estan prou lluny d'una majoria absoluta. I si surt el mateix, ¿repetim eleccions fins que els ciutadans votin bé?

--En el cas de Catalunya, ¿per a Convergència no és un escenari perillós anar a unes noves eleccions en què podria quedar quarta?

--Si hi ha eleccions al març, el primer és saber si es repetiria Junts pel Sí. El més lògic és que no sigui així i que Esquerra liderés el bloc sobiranista. No reeditar Junts pel Sí podria rebaixar la tensió sobiranista i el vot no seria tan en clau independentista. L'escenari estaria obert en funció del que facin Junts pel Sí i la CUP. En Comú Podem podria ser majoritari si suma la CUP, encara que anés per separat, a un front d'esquerres, posant més pes en l'eix social que en el nacional. En qualsevol cas, el pitjor escenari per a CDC és avançar eleccions.

"No tenim garantia  "No tenim garantia que unes noves eleccions donin un escenari diferent. I si surt el mateix, ¿anem repetint eleccions fins que els ciutadans votin bé?" 

--¿Quina ha sigut la clau del èxit d'En Comú Podem

La clau és que eren generals, que mai era terreny per als nacionalismes. En les autonòmiques i fins i tot europees, el bloc sobiranista arriba al 45-48% i en aquestes un terç, que no és un desastre, sinó homologable al que els sobiranistes treuen a les generals. No era escenari adequat per mesurar quina força tindrien en altres autonòmiques.

Notícies relacionades

--Ada Colau ha tornat a ser decisiva.

--Com ja va fer a les municipals, ha tornat a demostrar la seva capacitat per trobar esquerdes a les fronteres nacionals. La seva presència i que les negociacions entre la CUP i Junts pel Sí hagin estat en 'stand by' ha fet que l'intens terratrèmol del 27-S no condicionés les generals.