Rivera no aconsegueix la clau de la governabilitat que tant anhelava

El líder de Ciutadans, amb 40 diputats, no podrà decidir la investidura del nou president

Ofereix pactes puntuals, "pas a pas", i demana cintura als altres partits

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / MADRID

Si es tractava d'aconseguir la clau de la governabilitat d'Espanya, Albert Rivera no ho ha acabat d'aconseguir. Els 40 diputats amb què finalment Ciutadans s'estrenarà al Congrés dels Diputat el situen com una quarta força amb una capacitat decisòria pràcticament nul·la, si l'esquerra arriba a un acord d'investidura. I encara que els de taronja es resisteixen a parlar de punxada, el cert és que, tal com han quedat les coses, de poc servirà la seva abstenció perquè el candidat més votat, en aquest cas Mariano Rajoy, sigui nomenat president. Si la prioritat de Rivera és, com ha dit tantíssimes vegades, que no se celebri un referèndum sobre la independència a Catalunya, les seves alternatives de pacte per a Rivera són difícils. 

S'haurà de veure com resol C's l'embolic, després d'haver repetit fins a la sacietat en aquesta campanya electoral que no donaria els seus vots a un govern presidit per Rajoy. De moment, s'ha erigit en "el dipositari de la gent de bona fe que vol una Espanya unida", ha dit Rivera en la seva intervenció, una vegada coneguts els resultats dels comicis, davant més d'un centenar de militants i simpatitzants reunits en un hotel del centre de Madrid. "Me'n vaig a dormir tranquil perquè jo almenys no he pactat amb qualsevol ni a qualsevol preu", ha dit, en al·lusió a Podem, un Rivera corejat al ritme de "jo sóc espanyol, espanyol, espanyol", un clàssic ja en els actes polítics de Ciutadans.

Rivera ha tornat a insistir que el seu objectiu és "anar pas a pas, buscant acords puntuals", com està fent ja, per exemple, a Andalusia, i per a això ha demanat "cintura" als altres partits. El primer que posarà sobre la taula el nou grup parlamentari de Ciutadans serà, segons ha anunciat el seu líder, "un canvi en la injusta llei electoral", perquè "no pot ser que els vots de Ciutadans valguin la meitat del que valen els del PP o els dels nacionalistes", ha clamat. Les seves altres dues prioritats, ha prosseguit, seran el tantes vegades promès pacte nacional per l'educació i una reforma a fons del mercat laboral. 

Notícies relacionades

Encara que no ha pogut imposar-se a Catalunya a ERC i Democràcia i Llibertat, com pretenia, el candidat de Ciutadans ha parlat d'aquest 20-D com de "dia històric", "perquè es trenca el bipartidisme, perquè ja hi ha més espanyols que demanen canvis, que no es resignen a elegir entre blaus o vermells". Des de la Transició, ha recordat, mai hi havia hagut un partit de centre amb una presència tan important al Congrés. "Som el nou centre polític sorgit de la societat civil, nascut a Catalunya, 'la meva terra' [ha subratllat en català], i amb un suport de tres milions i mig d'electors". 

ERRORS DE LA CAMPANYA

L'executiva del partit, que es reuneix aquest dilluns per analitzar els resultats, és conscient que hi ha hagut errors greus en el plantejament de la campanya. Les declaracions polèmiques d'alguns dels seus candidats territorials (amb missatges controvertits sobre la violència masclista i l'avortament); el paper del mateix Rivera en els debats televisius, on se'l va veure nerviós i poc contundent, i, sobretot, les ambigüitats del seu programa electoral, amb dues o tres idees clares (el contracte únic, la supressió del Senat i les diputacions provincials i la defensa del castellà a les escoles catalanes), però amb moltes ombres en altres qüestions clau, han pogut sembrar la desconfiança dels electors indecisos, malgrat que el líder de Ciutadans ha estat apel·lant al seu vot fins a l'últim minut.