Laporta es cansa de Xavi

Tres setmanes després de ratificar-lo, el dirigent pensa acomiadar l’entrenador perquè l’equip no ha guanyat res, ha involucionat en el joc i rebutja el seu missatge conformista. El cita a una reunió a final de temporada.

Laporta es cansa de Xavi

MARCOS LÓPEZ JOAN DOMÈNECH

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavi Hernández torna a estar en perill. Tot just 25 dies després de seduir Joan Laporta al seu domicili particular, amb la intervenció decisiva d’Alejandro Echevarría, que no té càrrec al club, però sí una enorme influència sobre el president, corre seriós perill de perdre el seu lloc una vegada s’acabi la temporada. El dirigent està dolgut amb l’actitud i el missatge conformista del tècnic. Però també, com va anunciar ahir Jordi Basté a RAC1, perquè l’equip no només no ha guanyat ni un títol dels quatre pels quals lluitava, sinó que ha entrat en una perillosa involució en el seu joc i s’ha empetitit respecte del Reial Madrid. La vella desconfiança –aquella posada en escena de l’acord de continuïtat del 24 d’abril va ser forçada– s’ha reobert amb tal cruesa que ha situat Xavi a punt de l’acomiadament, malgrat que encara li queda un any més de contracte. Però Laporta ha pres la decisió de fer-lo fora.

¿Quin ha sigut el detonant del canvi?

El missatge contradictori de Xavi ha impacientat el president. En privat, quan Laporta va acceptar que continués, li va dir que es veia amb energia per treure més bon rendiment de la plantilla. Però a la conferència de premsa prèvia al partit amb l’Almeria, el tècnic va dir que el Barça estava en una situació econòmica tan difícil que no podria competir contra el Madrid, cada vegada més ric, tant en l’àmbit esportiu com de butxaca, ni tampoc amb els grans clubs europeus. Això va provocar que el dirigent, al·legant motius d’agenda, decidís no anar amb l’equip fins a Andalusia, cosa inusual. I més encara perquè Deco, el director esportiu, que estava de viatge particular, tampoc va acompanyar els jugadors. Ni el tècnic. La cúpula estava profundament decebuda amb l’actitud exhibida per l’entrenador, mentre que ell, després del 0-2, admetia el "soroll" i l’"enrenou" que es vivia al seu voltant, assumint, això sí, que "a mi, personalment, ningú m’ha dit res". Xavi era conscient que el panorama havia canviat de tal manera en només unes hores que el seu futur estava sota sospita. La derrota a Montilivi (4-2 contra el Girona) va ser el primer desacord seriós amb el president, a qui no li val tenir el segon lloc de la Lliga a les mans.

¿Per què no s’ha produït un cara a cara?

Perquè Laporta no ha volgut. Ja no va voler anar a Almeria en un gest que delatava el seu enuig i, sobretot, la distància que el separa del tècnic. Xavi, tot i això, ahir va voler parlar amb el president. Va demanar un cara a cara per aclarir l’enverinat paisatge que es dibuixa entorn de la seva figura. Però Laporta va eludir qualsevol cita, refugiat en una conversa telefònica que van mantenir, revelada per Catalunya Ràdio. Xavi volia mantenir al més aviat possible aquesta conversa, però va ser citat per a la setmana que ve. O quan s’acabi la Lliga. L’entrenador va topar amb una negativa que no esperava, sorprès per com s’han anat desenvolupant els esdeveniments que l’acosten cada vegada més a la porta de sortida. Volia atenuar la irritació del president o, almenys, saber-ne exactament les causes. Però s’ha trobat una resposta que encara el sorprèn molt més, convençut com estava fins aquestes últimes hores que continuaria sent l’entrenador del Barça. Això el deixa en una situació delicada perquè avui haurà de comparèixer en roda de premsa a la prèvia del partit contra el Rayo a Montjuïc. Xavi queda, per tant, com l’única veu, mentre les absències i els silencis del president resulten cada vegada més estrepitosos.

¿QUé desitja ara l’entrenador?

Xavi vol seguir. Ho va dir a l’abril. I ho va repetir al maig després de guanyar l’Almeria. "Entenc el soroll, però tinc molta il·lusió i moltes ganes per competir i guanyar títols amb el Barça", va proclamar el tècnic, que creu que una vegada va canviar d’opinió ja no té sentit tornar enrere. Al gener va dir que se n’aniria al juny i Laporta li ho va acceptar llavors per ser qui es: "Una llegenda del club". El president va acceptar aquesta formula inusual d’una dimissió en diferit que, en realitat, no va ser tal.

No va ser tal perquè quatre mesos després, Xavi, malgrat que un sector de la junta directiva estava en contra seva, va segellar la continuïtat en aquell sopar a casa de Laporta. Hores abans d’aquesta cita, el tècnic estava fora de la banqueta. Però la intervenció d’Alejandro Echevarría va modificar el pla inicial. Ara l’entrenador no es vol moure. "No canvia res, entenc l’enrenou. Sempre hi ha soroll a l’entorn, però estic tranquil i l’hi transmeto al president i a Deco, estem planificant la temporada vinent", va afirmar Xavi a Almeria, tot i que potser ni tan sols la comenci.

¿Com es resoldria l’aspecte econòmic?

Al gener, Xavi va anunciar que marxaria i va deixar clar que renunciava a l’any de contracte que li quedava. "El president i Deco sabien que si jo no continuava no cobraria ni un euro. Ho he dit públicament, crec que és molt injust i és per danyar la meva persona", va revelar dolgut el tècnic el 25 d’abril entorn d’una idea que ara queda totalment desfasada.

L’escenari és radicalment diferent perquè si és destituït, el Barça hauria d’assumir el cost de Xavi i del seu nombrós staff. Es tracta d’uns 20 milions d’euros bruts per aquella temporada que tenia firmada des que el setembre passat es va oficialitzar la renovació fins al 2025. Aquelles paraules ("El president sap que els diners del meu contracte serien per al nou entrenador, no és un tema de diners", va dir llavors Xavi) perdrien, potser, vigència.

¿Per què influeix tant Alejandro Echevarría?

És la persona clau en l’arribada de Xavi al Camp Nou. Sense ell, no s’hauria pogut tancar el seu trasllat des de Qatar per suplir Ronald Koeman, a qui Laporta va acomiadar en un avió de tornada de Madrid després de perdre a Vallecas amb el Rayo (octubre 2021). Echevarría va ser qui va desgreixar les reticències de la campanya electoral perquè Xavi era el pòster electoral de Víctor Font, el candidat derrotat per Laporta. I és Echevarría qui té ara el contacte directe amb l’entrenador perquè el president ha eludit veure’l fins a la setmana vinent. L’excunyat de Laporta intenta trobar un acord perquè el cisma no sigui encara més gran.

Notícies relacionades

¿Quin paper hi juga Deco?

De moment el director esportiu, la persona que hauria d’elegir el tècnic, guarda silenci. Sigui apostant per Xavi o trobant un entrenador que encaixi en les dificultats del projecte. Ara mateix Deco és a Portugal per afers personals. Per aquesta raó Laporta ha citat Xavi per a la setmana vinent, a l’espera del retorn de l’executiu.