FÒRUM PRIMERA PLAN@ D''EL PERIÓDICO'

Rivera no descarta abstenir-se en la investidura de Rajoy

Ciutadans carrega contra Podem i anuncia que no pactarà amb "un grup de perdedors per desbancar el PP"

El candidat de Ciutadans, Albert Rivera, al Col·loqui Primera Plan@ / RICARD FADRIQUE

El candidat de Ciutadans, Albert Rivera, al Col·loqui Primera Plan@
rivera-carbo

/

4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

En la recta final de la campanya electoral, amb un percentatge d'indecisos en els comicis de demà que encara ronda el 20%, Albert Rivera, candidat de Ciutadans (C’s) a la Moncloa i un dels homes que podria tenir la clau de la gobernavilitat a Espanya, ha deixat entreveure alguna de les seves cartes. Després de dues setmanes insistint que el seu partit no votarà "mai" a favor de la investidura ni de Mariano Rajoy ni de Pedro Sánchez com a presidents del Govern, per primera vegada, Rivera ha aclarit que això no exclou l'abstenció. Això sí, ha precisat que aquesta vegada no anirà "amb una llista de peticions a qui vagi a formar govern", com va fer el seu partit a Andalusia, durant la negociació de la investidura de Susana Díaz. 

"No aniré a ningú amb una llista per dir-li, ‘tu fes tot això i jo m'abstinc’", ha assegurat aquest divendres Rivera, que ha participat en un esmorzar col·loqui organitzat pel fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO. I ha instat tant el PP com el PSOE a comprometre's a actuar de la mateixa manera, és a dir a abstenir-se, en la investidura de la força més votada. 

"Això no s'acaba el 20-D", ha admès, abans d'afirmar que no entrarà a formar part d'"un grup de perdedors per desbancar el PP, perquè Espanya va malament però podria anar pitjor". En qualsevol cas, fonts pròximes al president de C's, asseguren que aquest plantejament haurà de ser ratificat per l'executiva del partit, que se celebrarà dilluns, després dels comicis.

"Encara que tampoc estarem en un govern d'estabilitat, amb un partit que només diu que Espanya va bé, perquè no em sento representat amb aquesta Espanya de la corrupció", ha afirmat. Millor quedar-se a l'oposició, llavors, i buscar pactes puntuals. Més tard, al ser preguntat sibre això pels periodistes, Rivera ha reconegut que el seu objectiu passa per evitar que Podem arribi al Govern. "Qualsevol acord amb ells és incompatible pel referèndum que recolzen per a Catalunya", ha sentenciat. "I si volem quatre anys més d'aquesta eterna decadència, una nova etapa de canvi, no d'aventura, serà més fàcil aconseguir-ho des del centre", ha reblat. 

EL RIVAL ÉS PODEM

Albert Rivera té claríssim que el contrincant a batre és la formació de Pablo Iglesias, el partit que "ha pactat amb Bildu i les marees gallegues", "que té 17 models diferents per a Espanya" i que no s'ha compromès ni tan sols amb el pacte d'Estat contra el terrorisme islàmic. Podem, partit al qual alguns estan situant aquests últims dies com la força emergent amb opcions de quedar segona al Congrés, no pot garantir l'estabilitat, ni la centralitat que ofereix Ciutadans, ha recordat Rivera. "No es pot ser president d'Espanya sense estar participant en un acord d'Estat contra el gihadisme", ha clamat el líder de la formació taronja.

Albert Rivera

Candidat de ciutadans

"No es pot ser president d'Espanya sense estar participant en el pacte d'Estat contra el gihadisme"

Als que situen Ciutadans com un partit que ha perdut empenta (per les ambigüitats del seu programa o per les seves pròpies contradiccions internes), Rivera els ha recordat que ara mateix "hi ha una volatilitat brutal". Les dades que té Ciutadans diuen que encara hi ha entre un 17% i un 18% de vot indecís, de gent que decidirà en les últimes 48 hores i que "entre el primer i el quart partit la diferència és només de vuit punts entre els uns i els altres". 

En qualsevol cas, Rivera, que s'ha passat la campanya demanant als seus que "no entressin en el fang", ha lamentat que altres sí que ho hagin fet. "Jo no li he dit gras o prim a ningú, no he dit cocaïnòman a ningú", ha subratllat.

MISSATGE A ARTUR MAS

Una de les obsessions de Ciutadans aquesta campanya ha sigut el reforç dels valors civils a les escoles i aquest divendres, de tornada a Barcelona després de gairebé dues setmanes fora, a Rivera li ha vingut l'assumpte com l'anell al dit per llançar una altra andanada contra el procés sobiranista. "El que passa a Catalunya no és un problema d'Espanya, és conseqüència dels problemes d'Espanya. I com que no s'han resolt prèviament aquests problemes, ara n'hi ha molts que aprofiten i plantegen la solució com la sortida d'Espanya", ha denunciat. 

¿Un Rivera president Espanya es reuniria amb Artur Mas si aquest fos també president d'una Catalunya en procés de desconnexió?, ha preguntat al líder de Ciutadans el director d'EL PERIÓDICO, Enric Hernández, moderador del fòrum. "El que no faria", ha respost Rivera, en al·lusió a la confessió feta dijous per Rajoy que ha mantingut diverses trobades amb el dirigent de CDC, "és reunir-me amb Mas d'amagat". Una altra cosa molt diferent, ha matisat, és interferir en l'Administració de Justícia i demanar al fiscal que retiri els càrrecs contra el president català per l'organització de la consulta del 9-N.

Albert Rivera

Candidat de ciutadans

"¿De veritat no hi ha ningú en el catalanisme polític per parlar de finançament autonòmic o d'infraestructures?"

Notícies relacionades

"El que sí que faria és convidar-lo a la taula de negociació del nou model de finançament, amb tots els altres presidents autonòmics", ha dit. Els que recolzen la independència, "estan demanant diàleg, però en realitat no hi ha ningú a la taula, se n'han anat, de l'Estatut, de qualsevol marc de negociació, de la Constitució". "Les regles del joc són les regles del joc i si estan a la taula, estan a la taula. Si tornen, parlarem d'infraestructures, parlarem de finançament, parlarem... Però, ¿de veritat no hi ha ningú en el catalanisme polític per parlar de tot això?".

"I si no, que els digui als catalans com finançarà els seus serveis públics", ha reptat l'aspirant de Ciutadans a les eleccions generals del pròxim diumenge.