La consulta catapulta Podem, i CDC queda relegada al quart lloc

Convergents i republicans poden ser clau al Congrés

Domènech diu que a Catalunya ha guanyat el ’sí’ als drets socials. / ATLAS / Foto: Julio Carbó

3
Es llegeix en minuts
Neus Tomàs
Neus Tomàs

Periodista

ver +

El compromís de Pablo Iglesias amb el referèndum ha tingut premi i En Comú Podem ha obtingut la primera plaça a Catalunya. Ha desbancat Convergència, que el 2011 es va presentar encara federada amb Unió. El partit d'Artur Mas (sota les sigles Democràcia i Llibertat) queda relegat al quart lloc, empatat en escons amb el PSC a vuit diputats, encara que en vots superat pels socialistes. Al seu exsoci, Unió, encara li ha anat pitjor ja que desapareix, també, del Congrés. Així que aquestes eleccions implicaran segurament l'adéu a la política d'un històric, Josep Antoni Duran Lleida.

Tant Esquerra com Convergència s'havien passat la campanya subratllant la necessitat que un partit independentista guanyés les eleccions per reforçar el procés secessionista. Algunes veus de CDC ja expressen les seves crítiques en privat per l'estratègia portada a terme. Per erràtica i per la incertesa provocada pels vaivens en les converses amb la CUP per a l'encara incerta investidura de Mas com a president de la Generalitat. El resultat dels republicans confirma que han aconseguit atraure votants de la força anticapitalista. La prova és que en la majoria dels municipis on mana la CUP la participació ha pujat, malgrat que la consigna de la direcció era la d'abstenir-se. Sembla evident que el resultat d'aquest 20-D pot influir en les negociacions per desbloquejar la governabilitat a Catalunya i a la vegada en el paper que pensen jugar tant Esquerra com CDC a Madrid, tenint en compte la debilitat del PP i l'empenta aconseguida pels partits d'esquerres.  

L'independentisme se situa un escó per sota de l'anomenat bloc unionista (PSC, Ciutadans i PP), i en xifres absolutes de vots la diferència encara és molt més gran ja que l'electorat unionista supera el del secessionisme en més de mig milió de sufragis.                                                                                                                                                                                                                                        

escons com en vots El secessionisme queda per sota del bloc unionista tant en 

Notícies relacionades

Ara la pregunta és: ¿L'independentisme està disposat a  plantejar-se que potser s'ha anat massa de pressa després del 27-S i potser toca ampliar suports socials amb la proposta de la consulta, que és la que concita més consens i que ha situat Podem com a primera força  aquest diumenge? Iglesias, al fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO va assegurar en campanya que el seu suport a la investidura d'un president passava perquè s'acceptés com a condició sine quan non la celebració d'un referèndum per desbloquejar el conflicte amb Catalunya. Mas, que en la seva compareixença aquest diumenge va recuperar el concepte del dret a decidir, va recordar el compromís del líder de Podem.

MÉS D'ESQUERRES

Una altra de les conclusions a tenir en compte de cara a futures estratègies és que els catalans cada vegada són més d'esquerres. Pot comprovar-se en totes les demarcacions i sobretot a les ciutats que el 27-S es van tenyir del taronja de Ciutadans i que ara són del morat de Podem. Tant el CIS com el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ja havien detectat aquest moviment ara confirmat a les urnes, i el resultat de CDC, Ciutadans i PPC proven que les opcions conservadors van a la baixa. Hem de recordar que en les autonòmiques, Ciutadans es va apuntar un espectacular ascens, al passar dels 9 diputats i 275.007 vots del 2012 a 25 diputats i més de 700.000 vots. Aquest diumenge no ha arribat ni al mig milió i ha quedat empatat amb el PPC, que té el dubtós honor de passar de ser el tercer a situar-se l'últim. Catalunya li girat l'esquena a Mariano Rajoy.